De Belgen organiseren vandaag 'de moeder aller verkiezingen'. Ze kiezen in totaal 7 parlementen. De stemlokalen zijn inmiddels gesloten. Geheel zonder incidenten is de verkiezingsdag niet verlopen. In het West-Vlaamse Eernegem, een deelgemeente van Ichtegem, overleed een man van 79 jaar terwijl hij zijn stem wilde uitbrengen.
De Belgen kiezen vandaag in totaal 7 parlementen. Naast een landelijk parlement kiezen de Belgen ook nieuwe leiding in Vlaanderen, Wallonië, Brussel, en voor de Duitstalige gemeenschap. Maar ook 21 Europarlementariërs en indirect ook nog het Franstalig parlement.
De stemlokalen waar elektronisch gestemd kon worden, sloten vanmiddag om 16 uur. Twee uur eerder waren al de lokalen gesloten waar met potlood gestemd kon worden. Nu is het wachten op de uitslag
Geheel zonder incidenten is de verkiezingsdag niet verlopen, maar er waren veel minder problemen op te lossen met weigerende stemcomputers dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, zo maakte Binnenlandse Zaken bekend. Wel kwamen er voorzitters te laat omdat ze zich hadden verslapen, waren er klachten over te doorzichtige gordijntjes van de stemhokjes en waren er in sommige plaatsen problemen met de stemformulieren.
Man overlijdt
In het West-Vlaamse Eernegem werd een 79-jarige man onwel in het stemlokaal. 'We zagen dat de man zich niet goed voelde en erg begon te zweten', zegt een medewerker van het stembureau.
'We hebben hem uit de rij gehaald en laten bekomen op een stoel. Hij vertelde ons dat het wel ging en na vijf minuten leek hij er terug bovenop. Hij bracht zonder problemen zijn stem uit en werd door ons zelfs nog naar buiten gebracht. Daar zakte hij plots in elkaar. Wij waren allemaal erg onder de indruk want het leek er echt niet op dat het zo ernstig was. In de zaal was het ook niet heel erg druk of warm. Het was flink schrikken', zegt de medewerker aangeslagen. Een reanimatie van een half uur tot drie kwartier mocht niet baten. De man overleed ter plaatse.
Hartstilstand
In Obglabbeek kreeg een kiezer een hartstilstand, maar kon worden gereanimeerd.
De in Nederland zeer populaire stemfie, of te wel het nemen van een foto met een smartphone tijdens het stemmen, is in België verboden. Niettemin duiken er op sociale media toch dergelijke foto's op.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten