woensdag 28 mei 2014

VS willen internationaal antiterrorismefonds

Barack Obama © afp.



De Amerikaanse president Barack Obama wil met andere landen een fonds van 5 miljard dollar (3,7 miljard euro) oprichten om het internationaal terrorisme te bestrijden. Dat kondigde hij vandaag aan in een rede over het Amerikaanse buitenlandse beleid in de Militaire Academie West Point in de staat New York.

Volgens Obama blijft in de nabije toekomst het terrorisme de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten in het binnen- en buitenland. Het grootste gevaar komt van al-Qaeda en zijn bondgenoten en andere extremisten, zei de president.

De Amerikaanse president kondigde ook een andere houding aan bij internationale problemen. Als de problemen niet direct een bedreiging voor Amerika vormen, zullen de VS ook niet meer alleen militair ingrijpen. 'Onder zulke omstandigheden zouden wij dat niet meer alleen moeten doen.' Volgens Obama is dan een gezamenlijke actie met andere landen nodig met ook diplomatie en ontwikkelingshulp.

Naïef
Volgens Obama komt de bedreiging tegenwoordig van decentraal georganiseerde groepen en terroristen met verschillende doelen. Het zou volgens hem 'naïef en onhoudbaar' zijn om landen binnen te marcheren waar netwerken actief zijn. In plaats daarvan moet worden samengewerkt met die landen. Hij wil de invloed van de VS vergroten zonder troepen te sturen.

Obama maakte ook bekend dat de Verenigde Staten de steun aan de oppositie in Syrië uitbreiden. Ook krijgen de buurlanden van Syrië, die vluchtelingen uit dat land opvangen, meer steun.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten