zaterdag 31 mei 2014

Weet wat je eet: de walgelijke ingrediënten in onze voeding

Castoreum of 'bevergeil' wordt als smaakstof gebruikt voor roomijs en andere producten met vanillesmaak. © thinkstock.




Felgekleurd snoepgoed of roomijs, vlees en brood dat abnormaal lang goed blijft en groenten die op elk moment van het jaar voor handen zijn... Stiekem weten we wel dat dit niet zomaar kan, maar toch beseffen we niet altijd welke chemische en dierlijke stoffen daardoor op ons bord terechtkomen. Op vakantie of in eigen land: kende je deze zes bizarre ingrediënten al?

'Roze slijm'
De naam alleen al zegt genoeg: deze brij van restjesvlees zorgde enkele jaren geleden voor heel wat ophef in de Verenigde Staten omdat het als bijproduct aan gehakt werd toegevoegd en tijdens de procedure blootgesteld werd aan ammoniakgas. Vanwege de stijgende vleesprijzen zou het nu aan een comeback bezig zijn en ook in Australië wordt het soms gebruikt. In Europa is het gebruik van dit 'roze slijm' verboden.

Dierlijke afscheiding
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'. Daardoor is het niet altijd even eenvoudig te weten welke producten castoreum bevatten en welke niet.



Verpulverde kevers
Ook zo verzot op de Amerikaanse 'red velvet' cake? Dan is de kans groot dat je resten van insecten naar binnen gewerkt hebt. Om de rode kleurstof karmijn of karmijnzuur te bekomen worden immers kevers gemalen. Hoewel de meeste mensen doorgaans geen bijwerkingen ondervinden van de stof, zijn er zeldzame gevallen bekend waarbij mensen door een allergische reactie in anafylactsche shock gingen. Karmijnzuur staat telkens duidelijk aangegeven op het etiket.

Haren van mens en dier
Wist je dat mensenhaar op regelmatige basis en allesbehalve per ongeluk aan brood en gebak wordt toegevoegd? De broodverbeteraar L-cysteïne is voornamelijk gemaakt van dierlijke haren of veren, maar wordt in sommige landen ook van mensenhaar gemaakt. De stof zou de levensduur van het brood verlengen en voor een luchtige structuur zorgen. De Amerikaanse dienst van Volksgezondheid (FDA) laat zelfs een kleine hoeveelheid haar van knaagdieren (weliswaar onopzettelijk) toe in bepaalde voeding. In Europa is enkel de dierlijke of plantaardige variant van L-cysteïne toegelaten.
Visblazen


Vanwege het gebruik van vislijm, gemaakt van gedroogde zwemblazen van vissen, is niet elke bier- of wijnsoort geschikt voor vegetariërs. De stof zorgt ervoor dat de kleur van de dranken helderder wordt, maar het gebruik ervan wordt niet altijd op de fles aangegeven.


Maden en insecteneitjes
Hoewel maden en insecteneitjes niet met opzet in onze voeding terechtkomen, gebeurt het wel. In de Verenigde Staten staat de FDA een bepaalde hoeveelheid zogenaamde 'defecten' toe, waaronder maden en insecteneitjes, in alledaagse voeding. Zo bevatten veel groenten en fruit bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid larven; roodbaars en andere vissoorten kunnen specifieke parasieten bevatten en zelfs kruiden mogen bestanddelen van insecten bevatten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten