dinsdag 27 mei 2014

OVSE verliest contact met waarnemers Donetsk

Zwarte rook boven het vliegveld van Donetsk ten teken van de zware gevechten daar. © belga.


De OVSE is het contact kwijt met een team buitenlandse waarnemers bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa vandaag laten weten. Het team bestaat uit vier mensen. Ze komen uit Estland, Turkije, Zwitserland en Denemarken.

Het contact met de groep ging gisteren verloren, nadat de waarnemers tijdens een 'routinepatrouille' op een controlepost waren gestuit. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

Een westerse gezant bij de OVSE sprak vandaag van een 'heel enge situatie'. In Donetsk en omgeving wordt gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de strijd zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

De waarnemers zijn in Oekraïne om te helpen de spanningen te verminderen. Ze brengen rapport uit over de situatie ter plekke. De missie bestaat uit 282 mensen, onder wie 198 burgerwaarnemers uit 41 OVSE-landen.

In april ontvoerden pro-Russische separatisten zeven waarnemers van een militaire waarnemersmissie in het oosten van Oekraïne. Zij kwamen op 3 mei na 8 dagen vrij.




Bron
Lees ook: 'Separatisten houden waarnemers OVSE vast'
Lees ook:  Separatistenleider: OVSE-waarnemers komen snel vrij
Lees ook:  'OVSE-waarnemers Oekraïne vrijgelaten'
Lees ook:  OVSE verliest opnieuw contact met team
Lees ook:  OVSE: nog geen contact met ontvoerde waarnemers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten