dinsdag 27 mei 2014

'Moordenaar' giraffe Marius 'burger van het jaar'

© ap.



Bengt Holst, directeur van de dierentuin van Kopenhagen waar in februari tot woede van velen de gezonde, jonge giraffe Marius werd afgemaakt en aan de leeuwen gevoerd, is gisteren uitgeroepen tot 'Kopenhagenaar van het Jaar'. Holst noemde zijn verkiezing door de lezers van de krant Politiken een bewijs dat 'de Denen zeer positief staan tegenover de open en eerlijke manier waarop wij over het werk in de dierentuin vertellen'.

Holst kreeg niet alleen kritiek op het doden van Marius, maar werd zelfs met de dood bedreigd. Politiken had hem genomineerd omdat hij een 'opgewonden' presentator van de Britse tv-zender Channel 4 met zakelijke argumenten op zijn nummer zette. 'Hij houdt eraan vast dat wij de wereld niet in een Disneywereld moeten veranderen waarin nooit iemand sterft', aldus de krant.

Giraffe Marius
De dierentuin van Holst besloot in februari het gezonde giraffetje Marius te laten afmaken omdat hij de verkeerde genen had; er zou inteelt dreigen. Het dier werd gedood, aan stukken gesneden en daarna gevoerd aan de leeuwen. Dit alles gebeurde om 'educatieve redenen' voor de ogen van jonge kinderen.

De 'moord' leidde tot veel en wereldwijde kritiek. Meer dan 27.000 mensen hadden op internet geëist de 1,5 jaar oude Marius te sparen. Een Russische minister noemde het afmaken 'inhumaan' en een 'monsterlijke daad'. Holst hamerde erop dat het om een 'standaardprocedure' ging om ervoor te zorgen dat de dierentuin een gezonde giraffepopulatie blijft houden.

Leeuwen
Een maand later bleek de dierentuin ook vier leeuwen te hebben afgemaakt. Het ging om twee oudere dieren, die plaats moesten maken voor een jongere generatie, en hun twee jongen die het zonder hun ouders niet zouden redden. Volgens de zoo stond de 'generatiewissel' al lang op het programma.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten