zondag 12 oktober 2014

22 Koerden omgekomen bij bomaanslagen, 'honderden yezidi's in detentiecentra'

Een man bezoekt in Bagdad de plek waar gisteren een autobom ontplofte. © ap.


Een reeks zelfmoordaanslagen in het oosten van Irak heeft vandaag aan zeker tweeëntwintig Koerden het leven gekost. Dat zeggen bronnen bij de politie. Doelwit van de aanslagen was een complex van de Koerdische autoriteiten. De aanslagen vallen samen met de bekendmaking van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat IS honderden yezidi's vasthoudt.

De aanslagen vonden plaats in Qara Tappah, zo'n 120 kilometer ten noordoosten van Bagdad. De eerste zelfmoordterrorist blies zich te voet op bij de poort van het complex, waar kantoren zitten van de Koerdische veiligheidsdiensten en een politieke partij. Enkele minuten later reden twee met explosieven volgestopte auto's het terrein op.

Zeker zestig mensen raakten bij de explosie gewond en het lijkt dan ook waarschijnlijk dat het dodental nog verder zal oplopen. Eerder op de dag werd ook al een aanslag gepleegd in de roerige provincie Anbar. Doelwit van de aanslag was de politiechef van de provincie. Hij kwam om.

Het is een buitengewoon bloedig weekeinde in Irak. Zaterdag kwamen bij aanslagen op sjiitische buurten in Bagdad. Zeker 45 mensen lieten het leven.

Honderden Yezidi's vast
Niet alleen de Koerden zijn doelwit in Irak. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde vandaag dat terreurorganisatie IS honderden yezidi's uit Irak vasthoudt in detentiecentra in Irak en Syrië. IS heeft jonge vrouwen en pubermeisjes gescheiden van hun familie. Sommigen zijn gedwongen met een IS-strijder te trouwen, zeggen familieleden en uit gevangenschap ontsnapte yezidi's.

We hebben schokkende verhalen gehoord van gedwongen bekering tot de islam, gedwongen huwelijken, en zelfs seksueel geweld en slavernij', zegt HRW-adviseur Fred Abrahams. Volgens hem zijn sommige slachtoffers kinderen.

Druk op Duitse regering
Gisteren lieten Koerden in Erbil, hoofdstad van de Koerdische regio in Irak, weten dat ze opnieuw in opstand zullen komen in Turkije als dat land niet helpt om Islamitische Staat (IS) uit de Koerdische stad Kobani in Syrië te verdrijven. Dat heeft Cemil Bayik, een van de oprichters van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, gezegd tegen de Duitse zender ARD. 'We hebben Turkije gewaarschuwd. Als ze doorgaan op deze weg, zullen we opnieuw een oorlog starten om ons volk te beschermen.'

In de Duitse stad Düsseldorf kwamen gisteren tienduizenden Koerden bijeen om te protesteren tegen IS. Ze betuigden daarmee hun steun aan de Koerden die Kobani uit handen proberen te houden van de soennitische extremisten. Op spandoeken waren teksten als 'Vrijheid voor Kobani' en 'Stop de massamoord in Kobani' te lezen.

De demonstranten hopen dat de Duitse regering druk uitoefent op Turkije om de Koerden te steunen. Ook eisen ze de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan
.
Kobani van drie kanten aangevallen
Ondertussen gaat de strijd om Kobani in alle hevigheid door. IS begon gisteren een nieuw offensief en viel de stad van drie kanten aan. De meest hevige gevechten vonden plaats in het oosten van de stad, meldde de Koerdische activist Farhad al-Shami, die ter plaatse was.

De Koerden hebben vrijdagnacht zeker zeven aanvallen van IS in Kobani afgeslagen. Ismat Hassan van de Koerdische Defensieraad in Kobani liet tegenover persbureau Welati weten dat twee IS-zelfmoordaanslagen zijn verijdeld. De VS hebben vrijdagnacht in het oosten en zuiden van de stad luchtaanvallen uitgevoerd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn al zeker 554 mensen om het leven gekomen, sinds het IS-offensief tegen Kobani half september begon. Onder de doden zijn zeker 298 IS'ers en 226 leden van de Koerdische zelfverdedigingskrachten.


Bron
Lees ook: Elf doden bij zelfmoordaanslag in Bagdad
Lees ook: Tientallen doden door autobommen Irak
Lees ook: Nederland en VS voeren drie aanvallen uit op IS-doelen in Irak
Lees ook: 'Ik zag honderden lichamen met afgehakte hoofden'
Lees ook: IS slaat weer toe: 180.000 mensen op de vlucht
Lees ook: Opnieuw doelen IS bestookt bij Kobani
Lees ook: 'Nog zo'n 2000 burgers in Kobani'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten