donderdag 16 oktober 2014

Vrouw met buikpijn bevalt van zeldzame tweeling

Screenshot. © YouTube.


Een vrouw uit de Amerikaanse staat Iowa kreeg vorige week verrassend nieuws te horen toen ze bij de dokter langsging met hevige buikpijn. Het bleek dat ze al meer dan zes maanden zwanger was van een zeldzame tweeling.

Kersverse ouders Shelby Magnani en James Croskey hadden er geen idee van dat ze zwanger waren en moeten nog steeds wennen aan het ouderschap, meldt whotv.com. 'Ik had een hele scherpe pijn in mijn linkerzij en ging naar de dokter, daar vertelden ze me dat ik zwanger was. Na een echografie werd duidelijk dat ik in verwachting was van een tweeling', vertelt Magnani.

Hoewel eerst werd geschat dat Magnani zes maanden zwanger was, bleek dat achteraf al 34 weken te zijn. De vrouw werd meteen opgenomen voor een keizersnede. 'Het gebeurde allemaal heel snel.' Haar verloofde James Croskey was in shock toen hij het nieuws te horen kreeg: 'Het is ongelooflijk, het dringt nog altijd niet door.'

Hoge gezondheidsrisico's
Naast het feit dat de vrouw in eerste instantie niet wist dat ze zwanger was, bleek na de bevalling dat ze moeder was geworden van een zeldzame tweeling. 'Ongeveer 1 à 2 procent van alle zwangerschappen zijn tweelingen, maar monoamniotische tweelingen zijn nog zeldzamer. Zij delen een placenta en een vruchtzak', zegt dr. Jennifer Krupp uit Iowa. Minder dan 1 procent van alle tweelingen zijn monoanmiotisch. Ze lopen het risico op ernstige complicaties en hebben een overlevingskans van 50 procent.

'Bij dit soort tweelingen maken we ons vooral zorgen om de verstrengeling van de navelstrengen. Patiënten komen meestal langs wanneer ze tussen de 24 en 26 weken zwanger zijn, zodat we de baby's verschillende keren per dag kunnen monitoren', aldus dr. Krupp.

Veel geluk gehad
Magnani en Croskey realiseren zich dat ze veel geluk hebben gehad. 'Ik probeer het nog altijd te verwerken. Het is ongelooflijk hoe groot de risico's voor monoamniotische tweelingen zijn en hoe goed het nu met ze gaat.'

De twee meisjes, Anna en Ava maken het goed en kunnen naar verwachting over enkele weken naar huis.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten