zaterdag 18 oktober 2014

Amerikaanse laboratoria willen ebolavaccin maken

Een werknemer van een Canadees bedrijf dat een ebolavaccin produceert. © reuters.


Als het aan de Verenigde Staten ligt, gaan laboratoria het experimentele ebolavaccin ZMapp maken. De VS heeft drie labs gevraagd productieplannen in te dienen, zodat de productie van het medicijn kan worden versneld.

De productie van ZMapp is nu nog alleen in handen van een klein bedrijf in de VS. De maker zei vorige week er alles aan te doen om de productie op te voeren. Ook wil het bedrijf kijken of het medicijn op een andere manier kan worden gemaakt.

De Amerikaanse overheid wil daar echter niet op wachten en heeft nu andere labs gevraagd om hulp. Het is nog onduidelijk hoe snel ZMapp en andere experimentele middelen geproduceerd kunnen worden. Daardoor is het volgens deskundigen onmogelijk te zeggen wanneer de ebola-epidemie effectief kan worden bestreden met medicatie.

Het is overigens onduidelijk of ZMapp ook daadwerkelijk ebola geneest. Het vaccin zit nog in de testfase en is nog niet op grote schaal onderzocht. Wel wordt het gezien als een veelbelovend medicijn. Twee Amerikaanse artsen met ebola kregen het toegediend en werden beter, maar een priester in Spanje overleed ondanks het vaccin aan de ziekte.




Bron
Lees ook: Producent Ebolaknuffels kan vraag niet bijhouden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten