vrijdag 17 oktober 2014

Duitse jihadisten verliezen mogelijk id-kaart

De IS-vlag bij Kobani © epa.


Radicale moslims in Duitsland, die naar oorlogsgebied in Irak en Syrië reizen, lopen binnenkort het risico dat ze hun identiteitsbewijs kwijtraken. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een regeling die het mogelijk maakt jihadisten hun ID-kaart af te nemen.

Daarover zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken van de deelstaten en de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière het vrijdag eens geworden, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring. Het is in Duitsland al mogelijk om het paspoort van Syrië- en Irakgangers in te trekken.

Vanuit Duitsland zouden circa 450 geradicaliseerde jongeren naar het Midden-Oosten zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De veiligheidsdiensten vrezen dat een aantal na terugkeer in Duitsland aanslagen wil plegen.

Ook in Nederland kunnen paspoorten van verdachten van jihadisme vervallen worden verklaard. Dat is mogelijk bij sterke vermoedens dat iemand in het buitenland acties onderneemt die een bedreiging kunnen vormen voor Nederland.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten