vrijdag 17 oktober 2014

Gamevrouwen bedreigd: 'Bitch, ik weet waar je woont'

Aanhangers va n de uiterst conservatieve stroming GamerGate wisten de feministische critica Anita Sarkeesian uit haar huis te jagen. Zij vindt dat vrouwen in games te veel lustobject zijn. © ap.


Topvrouwen in de Amerikaanse game- industrie worden sinds kort aan de lopende band bedreigd. 'Als je kinderen hebt, dan gaan ook zij eraan.'.

'De politie is net geweest. Man en ik gaan naar een veilige plek.'

Dit bericht plaatste Brianna Wu afgelopen weekend op Twitter, nadat een anonieme bedreiger op datzelfde medium haar woonadres nabij de Amerikaanse stad Boston onthulde en haar en passant dreigde te verkrachten en te doden. Nu was Wu zulke laffe en anonieme dreigementen wel gewend, maar in combinatie met haar adres erbij, schrok ze enorm. 'Laat het glashelder zijn: ik ben bang geworden door de doodsbedreigingen,' zegt Wu.

Dreigementen
De vraag is: waar heeft Wu al die dreigementen aan te danken? De simpele versie: ze is vrouw, ze maakt met succes computerspelletjes met veel vrouwelijke karakters en ze maakt zich sterk voor een verbeterde positie van vrouwen in de door mannen gedomineerde computerspelletjeswereld. Die vooruitstrevendheid wordt haar echter door een uiterst conservatieve stroming in de gamewereld, GamerGate genaamd, bepaald niet in dank afgenomen. Voor de duidelijkheid: 76 procent van de banen in de computerspellenwereld wordt ingenomen door mannen, vrouwen moeten er hard knokken voor een plekje.

Het leidde ertoe dat een tegenstander van Wu op Twitter een account opende met de naam 'Death to Brianna' - de dood aan Brianna. Het account is inmiddels verwijderd, de dreigementen die erop geuit werden zijn zeer ernstig. 'Je hebt een waardeloos spelletje gemaakt. Niemand die het erg vindt als jij doodgaat' is nog een van de mildere dreigementen. Maar er staat ook op dat ze verkracht zal worden, dat als ze kinderen heeft die ook hun leven niet zeker zijn. En dan: 'Weet je wat, bitch. Ik weet waar je woont. Jij en Frank wonen aan...' Toen was voor Wu de maat vol.

Wu is niet de eerste persoon in de gamerswereld die wordt aangevallen omdat ze vrouw is en haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Aanhangers van GamerGate wisten eerder de feministische critica Anita Sarkeesian uit haar huis te jagen na een serie zelfde dreigementen. Ook kwamen er bommeldingen binnen bij evenementen waar zij spreekt. Sarkeesian vindt het maar niks dat vrouwen in computerspelletjes vooral als lustobjecten worden gebruikt. Computerspelletjesmaakster Zoe Quinn kreeg om dezelfde soort redenen ook al te maken met de toorn van GamerGate.

Boze mannen
Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemt GamerGate het IS van de computerspelletjeswereld. In eerste instantie begon de beweging als een clubje dat vindt dat de ethiek in de computerspelletjesjournalistiek te wensen over laat. Maar laat je niet voor de gek houden, schrijft het blad, eigenlijk is het gewoon een uitlaatklep van boze, blanke mannen die maandenlang alles en iedereen die een vooruitstrevend geluid laten horen op een heel nare manier lastigvallen. Het is moeilijk een vinger te leggen op de beweging, die ogenschijnlijk vooral bestaat op Twitter. Er worden boodschappen geplaatst voorzien van de toevoeging #GamerGate. Een leider is er niet.

Naar aanleiding van de bedreigingen tegen Sarkeesian bemoeit de FBI zich nu met de zaak. Het is onduidelijk hoe het met dat onderzoek is gesteld. Federale agenten hebben inmiddels ook met Wu gesproken. Eén ding staat wel vast: Wu laat zich niet klein krijgen. 'Ik ga nergens heen,' schreef ze op Twitter. 'Ik blijf spelletjes maken en ik blijf opkomen voor vrouwen in de spelletjesindustrie.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten