donderdag 16 oktober 2014

Tegen IS vechtende 'Dutch biker Ron' is wereldnieuws


’Pas op IS, Nederlandse motorbendes komen eraan’

Screenshots diverse internationale nieuwssites en -blogs. © Diversen.




Niet alleen Nederlandse media berichten over de drie leden van motorclub No Surrender die met de Koerden tegen terreurgroep IS vechten. Van Australië tot Amerika en van Israël tot China, het buitenland besteedt volop aandacht aan het opmerkelijke verhaal over de mannen die zich in het gevecht in Irak hebben gemengd. 'Pas op IS, de Nederlandse motorbendes komen eraan,' wordt er geschreven.

Vorige week werd bekend gemaakt dat het trio naar het Midden-Oosten is afgereisd om de Koerdische strijders te steunen. Aanvankelijk werd gedacht dat ze naar Syrië gingen, maar later bleek dat ze in de Iraakse stad Mosul zaten. Vooral 'Ron' krijgt de nodige aandacht. Met een arm vol tatoeages, een geweer in de hand, doet hij zijn verhaal voor Koerdische camera's.

'Pas op, IS'
Nu hebben ook buitenlandse media lucht gekregen van Ron en zijn motorvrienden. Het toonaangevende tijdschrift over internationale betrekkingen Foreign Policy kopt in Holywood-achtige termen: 'Pas op IS, de Nederlandse motorbendes komen eraan.'

Ook het feit dat het trio 'goedkeuring' heeft gekregen van het Openbaar Ministerie wordt uitgebreid uitgelicht. Zo schrijft de Amerikaanse website Inquisitr.com: 'Bikers vs. IS: Nederlandse motorclub vecht tegen IS in Syrië na het krijgen van groen licht'.

Grappen over No Surrender
Verder besteden de BBC, Daily Mail, Fox News en Huffington Post aandacht aan het item. De New York Post brengt het bericht als 'groot' nieuws. Bekend als een sensatiekrant, vraagt de Post zich grappend af hoeveel leden van de motorclub de drie mannen zullen gaan volgen. 'Een video op de Youtube-pagina van de club zorgt ervoor dat mensen zich afvragen hoe strijdklaar No Surrender is. Op de video is te zien hoe mannen van middelbare leeftijd, de meeste van hen met ontbloot bovenlijf, rondspringen met naakte dansers op het liedje 'No Surrender Is Here to Stay'' (zie de video onderaan).

Social media
Niet alleen de mediakanalen staan vol met nieuws over de motorclubleden. Op Twitter wordt er ook massaal bericht over de Nederlandse mannen. Van positieve berichten tot grappige berichten. 'Goed zo #Nederlandsemotorleden! Ze wilden iets doen toen ze de foto's van de onthoofdingen zagen. Eindelijk een paar echte dappere mannen', post een twittergebruiker.

John O'Neill uit New York vraagt zich op het platform af waarom de Amerikanen niet 'de ballen' hebben die de Nederlanders blijkbaar wel hebben. 'De Nederlanders hebben wel de ballen om hun motorclubleden de Islamieten aan te laten vallen. Waarom doen wij dat niet?'

Geen vervolging
Nadat bekend werd dat de Nederlanders in Irak strijden tegen IS, maakte het OM bekend de drie mannen niet te gaan vervolgen, ook al worden er door hen IS-strijders gedood. 'Vroeger was het aansluiten bij een vreemdelingenlegioen strafbaar, nu is het niet meer verboden in vreemde krijgsdienst te gaan. Je mag alleen niet meevechten tegen Nederland', aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. De uitspraken werden ook opgepikt door het Franse persbureau AFP.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.






Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten