dinsdag 14 oktober 2014

Twee piloten lagen te slapen vlak voor crash Air France

De flightrecorder van de Airbus 330. © epa.


De fatale crash van vlucht 447 van Air France die in juni 2009 in de Atlantische Oceaan stortte, kwam voort uit menselijk en technisch falen. Uit gesprekken uit de cockpit blijkt dat twee piloten lagen te slapen toen het vliegtuig in de problemen kwam. Een junior piloot bleek niet in staat de technische problemen het hoofd te bieden.

228 mensen kwamen om nadat de Airbus 330 in zee crashte. Het vliegtuig was net vier uur en een kwartier onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs toen het misging. Vanity Fair maakte een reconstructie van de fatale vlucht aan de hand van cockpitgesprekken die tijdens het onderzoek naar de crash gevonden werden.

Dutje
Junior piloot Pierre-Cedric Bonin (32) bestuurde het vliegtuig, terwijl gezagvoerder Marc Dubios (58) besloot een dutje te doen. Dubois zou uitgeput zijn omdat hij de avond ervoor met zijn vriendin tot diep in de nacht had gefeest in Rio. Copiloot David Robert (37) zou ook hebben liggen slapen, terwijl het vliegtuig richting zwaar weer vloog.

Crash
Nadat de Airbus in slecht weer terecht kwam, weigerde de snelheidsmeterdienst en lukte het de jonge piloot niet om de neus van het vliegtuig omlaag te sturen. Anderhalve minuut later kwam gezagvoerder Dubois de cockpit binnen, maar dit bleek te laat. 'Fuck, we're dead!', riep één van de piloten nadat het vliegtuig in zwaar weer terecht kwam. De copiloot zou momenten eerder geroepen hebben: 'Fuck, we're going to crash! It's not true! But what's happening?'

Niet vaardig genoeg
Volgens een rapport van het Franse onderzoeksbureau Bureau d'Enquêtes et d'Analyses was de crew niet vaardig genoeg om de juiste procedures uit te voeren toen het vliegtuig in hevige turbulentie terecht kwam. De tragedie kwam volgens het onderzoeksrapport voort uit menselijk en technisch falen. De slachtoffers stierven waarschijnlijk allemaal door de impact van de crash. Er is geen bewijs gevonden dat het vliegtuig uit elkaar spatte in de lucht of dat de luchtdruk wegviel. Het duurde bijna twee jaar voordat er lichamen terug werden gevonden in zee.




Bron
Lees ook: Straaljager onderschept vlucht, piloot deed een dutje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten