woensdag 15 oktober 2014

Is dit de man die Maddie McCann (3) liet verdwijnen?


Al 26 jaar voortvluchtige Britse pedofiel opgepakt op Malta

© Police Thailand.


Op Malta is een al 26 jaar voortvluchtige Britse pedofiel gearresteerd die in verband wordt gebracht met de verdwijning van Madeleine McCann (3), in 2007 in het zuiden van Portugal. Roderick McDonald (76) zou daar toen hebben gewoond. Hij moet in zijn vaderland nog een straf uitzitten voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes en werd in meerdere landen verdacht van c.q. veroordeeld voor zedenzaken met jonge meisjes.

Roderick McDonald werd zondag gearresteerd op Gozo, een van de drie eilanden waaruit Malta bestaat. Dat gebeurde op basis van een Europees arrestatiebevel dat in april 2013 tegen hem werd uitgevaardigd. De Brit verscheen gisteren voor de rechter en verklaarde zich akkoord met uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk, zo schrijft de Times of Malta.

Seksueel misbruik
McDonald moet in het Verenigd Koninkrijk een gevangenisstraf uitzitten voor seksueel misbruik van een vijf- en een zevenjarig meisje in Brighton, in 2012. Beide slachtoffertjes leken op de verdwenen Maddie McCann, meldt de Britse tabloid The Mirror.

De veroordeelde pedofiel woonde volgens de krant in 2007 in de Portugese provincie Algarve, waar Maddie in mei dat jaar verdween tijdens een vakantie met haar ouders in de badplaats Praia de Luz. De Britse politie wil hem aan de tand voelen over pedonetwerken in het bewuste gebied, aldus The Mirror.

McDonald, die zich ook Roderick Wiilliam Robinson noemt, wordt in verband gebracht met 18 inbraken in vakantievilla's in de Algarve tussen 2004 en 2010, telkens gepleegd door één indringer. De inbrakenreeks zou zijn gestopt na de arrestatie van de Brit en zijn uitlevering aan Australië.

Australië
In dat laatste land werd de Brit al elf jaar gezocht voor aanranding van een 9-jarig meisje, in 1999 in een buitenwijk van Sydney. Dat vergrijp leverde hem destijds een voorwaardelijke gevangenisstraf op van zes maanden, schrijft de Australische Daily Telegraph.

Volgens de krant vluchtte McDonald in 1988 van Engeland naar Australië in afwachting van een rechtszaak over herhaaldelijk misbruik van een minderjarig meisje. In zijn 'Portugese tijd' verbleef de Brit ook af en toe in Nieuw-Zeeland. Hij werd er in 2009 gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen maar keerde na zijn vrijlating met een vals paspoort terug naar Portugal.


Na zijn uitlevering aan Australië moest de Britse pedofiel terechtstaan voor twee aangiftes wegens aanranding van meisjes jonger dan 10 jaar en eentje voor verkrachting van een meisje in dezelfde leeftijdscategorie. Voor de eerste twee zaken pleitte hij in 2011 pleitte 'schuldig' wat hem een korte celstraf opleverde, aldus de Australische krant.

Thailand
Na het uitzitten van die straf vertrok de voormalige boorplatformmedewerker naar Thailand waar hij drie maanden later werd gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van Thaise en Britse politieteams gespecialiseerd in de bestrijding van seksueel misbruik en exploitatie van kinderen.

McDonald werd uitgeleverd aan Groot-Brittannië waar hij op borgtocht werd vrijgelaten en in Brighton twee meisjes zou hebben aangerand op een boot, aldus de Australische Daily Telegraph.

De Britse pedofiel vluchtte daarna naar Europa, waar zondag op Malta een einde kwam aan zijn jarenlange voortvluchtigheid.

Roderick McDonald alias William Robinson na zijn arrestatie in Thailand, in 2011. © Police Thailand.

Madeleine McCann op 3-jarige leeftijd (l) en zoals ze er drie jaar later waarschijnlijk zou hebben uitgezien (r). © afp.




Bron
Lees ook: Zeven nieuwe verdachten in verdwijningszaak Maddie
Lees ook: Veroordeelde pedofiel verhoord in zaak Maddie McCann

Geen opmerkingen:

Een reactie posten