zondag 12 oktober 2014

Poetin ondanks neerhalen MH17 welkom op G20-top

De Russische president Vladimir Poetin. © afp.


De Australische premier Tony Abbott staat achter het besluit de Russen niet te weren van de G20-top in Brisbane volgende maand. Dat berichtten Australische media vandaag.

Het besluit de Russische president Vladimir Poetin toe te laten ligt zeer gevoelig, omdat tientallen Australiërs omkwamen bij de ramp met de MH17. Toch is het volgens de premier niet aan hem om de Russen buiten de deur te houden.

'Australië heeft niet het recht ja of nee te zeggen tegen individuele leden van de G20. Rusland is lid van de G20 en daarom zijn we verplicht de Russische leider toe te laten tot dit land', zei de premier vandaag in Brisbane. De G8, de top van rijke industrielanden, deed de Russen wel in de ban na de annexatie van de Krim in maart.

Vermoord
Hoewel Australië Rusland verantwoordelijk houdt voor de vliegramp in Oekraïne, 'waarbij 38 Australiërs zijn vermoord door rebellen die door Rusland worden gesteund', gelooft Abbott niet dat Poetin zelf wilde dat het vliegtuig werd neergehaald. 'Maar de Russische politiek heeft een situatie gecreëerd die deze ramp mogelijk heeft gemaakt.' De premier liet weten de Russische 'agressie' tegen het 'kleinere, zwakkere buurland' Oekraïne te betreuren.

Garantie
Abbott wil van Poetin de garantie krijgen dat Rusland er alles aan doet om ervoor te zorgen dat het recht zijn loop krijgt bij de vliegramp.




Bron
Lees ook: 'Poetin haalt troepen weg bij grens Oekraïne'
Lees ook: President Poetin keert gedesillusioneerd naar huis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten