donderdag 16 oktober 2014

Bijbelrol bevat oudste officiële Bijbeltekst


© anp.


Een Hebreeuwse Bijbelrol die al 7 jaar te zien is in het Israël-museum in Jeruzalem blijkt het oudste handschrift met de officiële tekst van een deel van de Bijbel. Dat heeft Paul Sanders ontdekt, die als oud-testamenticus is verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. De rol bevat grote stukken uit Exodus, het tweede boek van het Oude Testament.© anp.

Sanders kwam het zogeheten Ashkar-Gilson-handschift op het spoor via de website van het museum. Hij raakte geïnteresseerd, toen hij las dat de rol al in de 7e of 8e eeuw na Christus is geschreven. Tot nu toe moesten Bijbelonderzoekers het doen met handschriften die uit de 10e eeuw of later stammen. Sanders belde naar het museum en toen hij hoorde dat nog niemand over de rol had geschreven, ging hij aan de slag.

De oud-testamenticus is tot de conclusie gekomen dat de schrijvers die later de Hebreeuwse tekst van de Bijbel keer op keer overschreven, vermoedelijk van de Bijbelrol gebruik hebben gemaakt. Het blijkt namelijk dat unieke details in de rol precies zo in latere handschriften voorkomen. Sanders heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde onlinetijdschrift Journal of Hebrew Scriptures.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten