De rechtbank in Amsterdam heeft de 28-jarige Robert M. veroordeeld tot achttien jaar cel en terbeschikkingstelling met dwangverpleging in verband met de omvangrijke zaak van kindermisbruik. M. moet de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden. Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen. Het Openbaar Ministerie eiste twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen M.
De rechtbank acht de hoofdverdachte schuldig aan het veelvuldig misbruiken van zeer jonge kinderen en het maken van beelden van dit misbruik. De rechtbank noemde de door M. gepleegde misdrijven "schokkend". "De verbijstering is groot en zal voorlopig niet verminderen." En: "De verdachte heeft het welzijn van de aan zijn zorg toevertrouwde kinderen volstrekt ondergeschikt gemaakt aan de bevrediging van zijn seksuele behoeften."
Afschuw
De rechtbank neemt het M. verder kwalijk dat hij berekenend te werk ging. Zo bouwde hij een vertrouwensband op met ouders zodat ze hem vroegen om hun kinderen te passen. Dat vertrouwen "beschaamde" hij vervolgens, aldus de rechters.
M.'s advocaten hadden een aantal punten aangedragen die hadden moeten leiden tot strafvermindering, zoals de grote media-aandacht voor de zaak en het feit dat M. heeft meegewerkt tijdens het onderzoek. Volgens de rechtbank is dit echter geen reden voor een lage straf. "Al deze aspecten verbleken als zij worden afgezet tegen de afschuw die de verdachte heeft gewekt."
De rechtbank kwam tot een iets lagere straf dan de eis van het OM omdat zij M. verminderd toerekeningsvatbaar acht. Zij volgt hiermee een rapport van het Pieter Baan Centrum.
Medeplichtige man
De man van M., Richard van O., krijgt zes jaar cel wegens medeplichtigheid. Tegen hem was twaalf jaar geëist. O. wist volgens de rechtbank wat zijn man uitspookte en heeft hem hier zelfs bij geholpen. Zo reed hij hem naar oppasadressen en kocht hij glijmiddel voor hem. De rechters veroordeelden hem voor medeplichtigheid en niet voor het (ernstigere) medeplegen, omdat van "bewuste en nauwe samenwerking" dan weer geen sprake was.
Van O. gaat in beroep tegen de straf. Volgens zijn advocaat Erik van Kregten gaat het om een "genuanceerde uitspraak", maar zitten er elementen in die beroep rechtvaardigen. Zo gaat de rechtbank er volgens de raadsman ten onrechte vanuit dat Van O. al vanaf 2006 wist dat zijn partner Robert M. stelselmatig heel jonge kinderen stelselmatig misbruikte. Van O. zegt dat hij dit pas vanaf 2009 wist.
Vergoedingen
Een verzoek voor een vergoeding voor materiële schade wees de rechtbank af. Zij vindt deze claim te ingewikkeld voor een strafproces en vindt dat de civiele rechter er maar naar moet kijken. Ook een verzoek voor een vergoeding voor immateriële schade voor de ouders werd afgewezen, omdat zij geen "rechtstreeks slachtoffer" zijn.
Het Openbaar Ministerie is tevreden met de celstraffen en gaat niet zelfstandig in beroep tegen de veroordelingen. Wel houdt het de mogelijkheid open dat het beroep aantekent, omdat de verdachten dit ook doen.
"Houdt u uw mond nu?"
Terwijl de rechter het vonnis voorlas, gooide M. een glas water richting de man. De rechter reageerde niet en ging door met het voorlezen van het vonnis. M. gooide zijn glas water toen de voorzitter van de meervoudige kamer inging op punten van de verdediging die volgens hen zouden moeten leiden tot strafvermindering. Volgens de advocaten zou M. minder straf moeten krijgen, onder meer omdat hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Maar de rechter zei dat wat M. heeft misdaan, zo zwaar is, dat dit niet zal leiden tot die strafvermindering.
Bij het uitspreken van het vonnis bleven beide verdachten door de rechter heen roepen. Robert M. zei dat de rechter zijn mond moest houden. Op enig moment zei de voorzitter: "Houdt u uw mond nu?"
87 slachtoffers
Robert M. werd in december 2010 opgepakt, nadat beeldmateriaal van een van zijn slachtoffertjes in een Amerikaans onderzoek naar kinderporno was opgedoken. M. heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd. Voor zijn arrestatie was de uit Letland afkomstige beschuldigde werkzaam in Amsterdamse kinderdagverblijven en als privéoppas.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten