donderdag 24 mei 2012

'We moesten over verse lijken klimmen'

Ze waren voorbereid op een confrontatie met diepgevroren lijken die al geruime tijd op de hellingen van de Mount Everest liggen, maar niet op net gestorven en stervende klimmers.

Afschuwelijke beelden die op de netvliezen gebrand staan van Jetze Tjalma (55) uit Voorschoten en Peter Boogaard (52) uit Oegstgeest. Hun klimavontuur ontaardde zaterdag in wat wordt genoemd 'de zwartste dag' uit de geschiedenis van 's werelds hoogste berg.

Afschuwelijke ervaring
De verslagenheid is groot bij de Nederlanders. Ze zijn gedesillusioneerd over hun mislukte klimavontuur, dat zaterdagnacht na een voorbereiding van twee jaar door onverwacht slecht weer eindigde op 300 meter onder de top van de Everest. 'Het was een afschuwelijke ervaring,' zeggen ze vandaag in het AD.







Afgelopen zaterdag vielen er tussen kamp 4 (7800 meter) en de top van de berg zeker vijf doden en voor het leven van vier vermisten wordt gevreesd. Ze moesten zich letterlijk een weg banen tussen de slachtoffers door. 'Je weet dat je over oude lijken heen moet stappen dus dat raakt je dan niet zo, maar als er opeens een vers lijk op het klimtouw ligt waaraan jij gezekerd bent ... echt schokkend.'

Nachtmerrie
Wat ze meemaakten klinkt als een nachtmerrie. Een groep Indiërs die een dode kameraad met provisorisch bij elkaar gebonden voeten aan een touw om zijn middel naar beneden draagt, waarbij het lijk telkens tegen de rotsen stuitert, een groepslid dat zo onderkoeld is dat hij steeds gaat liggen en uiteindelijk zal sterven, een Zuid-Koreaan in foetushouding die het op de heenweg al niet lijkt te trekken en die op de terugweg op sterven na dood is.

'Dit was een once-in-a-lifetime ervaring. Bovendien denk ik niet dat ik nog een keer toestemming krijg van mijn vrouw,' besluit Tjalma tegen het AD.


Bron

Lees ook: Doden en vermisten op Mount Everest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten