woensdag 12 juni 2013

Dokter redt baby met superlijm

Een praktische oplossing van een alerte dokter heeft het leven van een baby gered. Het meisje van 20 dagen oud leed aan aneurysma en ze zou overleden zijn als dokter Koji Ebersole niet had ingegrepen. Hij gebruikte daarbij superlijm op een wel heel ongewone manier. Dat meldt de krant The Kansas City Star.

Ashlyn Julian werd als een gezonde, blije baby geboren op 16 mei. Enkele dagen na haar thuiskomst, merkten de ouders dat er iets niet goed ging. 'Ze was ongeveer tien dagen oud en ze sliep heel veel. Ik begrijp dat baby's veel slapen, maar zij sliep zoveel dat ik haar niet wakker kreeg om haar te voeden', zegt moeder Gina Julian tegen CNN.

Bolle fontanel
Toen ze veranderde van een stil meisje in een krijsende baby die niets anders deed dan overgeven, wisten haar ouders dat er iets niet klopte. Ze haastten zich naar het ziekenhuis. De dokters stelden vast dat de fontanel bol stond, maar twijfelden tussen een hersenvliesontsteking en 'iets' in haar hoofd.

Een MRI-scan toonde aan dat er iets mis was in de hersenen van de baby, maar wat het precies was kon in het Children's Mercy Hospital in Kansas City niet worden vastgesteld. 'Er werd onmiddellijk besloten Ashlyn over te brengen naar het universitair ziekenhuis dat beter was toegerust', zegt Gina.

MRI-scan
Die beslissing bleek uiteindelijk van levensbelang. In het tweede ziekenhuis stelden dokters vast dat de kleine meid een aneurysma ter grootte van een olijf in de hersenen had.

Een aneurysma is een verwijding van de bloedvaten en ontstaat door een zwakke plek in de aderwand. Bij het groeien kan het aneurysma scheuren waardoor bloed in het lichaam lekt en er ook niet voldoende meer is om rond te pompen. Dit leidt tot schade aan de weefsels en organen, en vaak ook tot de dood.


Snel handelen was cruciaal
'We wisten niet wat de juiste manier was om dit aan te pakken. Dit was geen normaal geval', verklaart dokter Koji Ebersole, endovasculair chirurg. Aneurysma komen maar zelden voor bij kinderen, laat staan baby's.

'Het was snel duidelijk dat het aneurysma zich niet vanzelf zou sluiten en dat de baby het waarschijnlijk niet zou overleven als het niet werd behandeld. Het was cruciaal om zo snel mogelijk iets te verzinnen om het aneurysma te sluiten.' Ashlyn had op dat moment al een keer gebloed uit het aneursyma.



Schedel openen geen optie voor baby
Bij volwassenen wordt bij een aneursyma meestal de schedel opengemaakt, maar bij zo'n jonge baby had dit niet de voorkeur.

'Het was het eerste waar we aan dachten en we hebben het echt overwogen. Maar bij een kind dat zo klein is, is elke hoeveelheid bloedverlies meteen een significant percentage van de volledige bloedvoorraad. Dus een hersenoperatie was riskant: we hadden gemakkelijk een situatie kunnen krijgen met veel bloedverlies dat we niet konden stoppen en dat was levensgevaarlijk geweest', legt Ebersole uit.

Superlijm
Op basis van een angiogram, een overzicht van de bloedvaten, besloot dokter Ebersole wat hij zou doen: het aneurysma sluiten met de hulp van chirurgische superlijm. 'Die heeft dezelfde samenstelling als de superlijm in de winkel.'

Riskant
Een riskante onderneming: niemand had ooit superlijm gebruikt om een aneurysma te sluiten bij een baby.

Dokter Ebersole koos uiteindelijk voor een haarfijne micro-catheter om de behandeling uit te voeren. Na een tweede bloeding afgelopen woensdag werd besloten niet langer meer te wachten. Via de nek van de baby navigeerden de dokters de catheter tot bij het aneurysma op basis van het angiogram, die de ader toont vanuit twee hoeken.

Ze brachten de steriele superlijm aan die onmiddellijk opdroogde en het bloedvat afsloot. De hele procedure duurde nog geen 45 minuten. Daarna moesten ze wachten.

Onmiddellijk resultaat
De behandeling had gewerkt en snel ook. De volgende dag al kon de beademing van Ashlyn worden afgesloten.

'We waren allemaal dolgelukkig', verklaarde de dokter. Over een kleine week mogen de ouders hun dochter weer meenemen naar huis. Volgens de dokters zal het meisje volledig herstellen.

Bekijk foto's van het dappere meisje en haar ouders hier.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten