woensdag 12 juni 2013

Frans gerecht dwingt Twitter tot medewerking na antisemitische tweets

Twitter moet aan vijf mensenrechtenorganisaties informatie geven over de auteurs van racistische of antisemitische tweets, zo heeft het hof van beroep van Parijs vandaag bevestigd.

Na de verspreiding in oktober van tweets met de hashtags #unbonjuif en #unjuifmort (een goede jood een dode jood) werd de microblogsite eind november 2012 in kort geding voor de rechter gedaagd door de organisaties UEJF (Union des étudiants juifs de France), J'accuse!, SOS Racisme, Mrap (Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples) en Licra (Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme).

Eind januari oordeelde een rechtbank in Frankrijk dat Twitter aan de verenigingen de gegevens moest doorspelen waarmee de mensen geïdentificeerd kunnen worden die de 'duidelijk onwettige tweets' geschreven hadden.

Internationale rogatoire commissie
Het hof van beroep stelde vast dat Twitter de gegevens niet verschaft had en ook niet verklaarde waarom ze de data niet kon doorgeven. Het Amerikaanse bedrijf zei dat het bereid was de gevraagde informatie te verstrekken, maar enkel onder voorwaarden. Volgens het Franse hof van beroep moet het bedrijf de gegevens desondanks verstrekken.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten