woensdag 12 juni 2013

Nederland stijgt op vredesranglijst

Nederland is gestegen van de 28e naar de 22e plaats op de internationale vredesranglijst, de Global Peace Index (GPI). De lijst wordt ieder jaar gepubliceerd door een internationaal panel van deskundigen en geeft een indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen.

Waardoor Nederland gestegen is, is niet bekend. In de eerste editie van de internationale vredesranglijst, uit 2007, stond Nederland nog op de 20e plaats. Nederland moet dit jaar landen als België, Qatar en Mauritius boven zich dulden.

De wereld is in zijn geheel 5 procent minder vredig geworden in vergelijking met 2008. Dat is vooral veroorzaakt door een toename van het aantal moorden wereldwijd, hogere militaire uitgaven en meer politieke instabiliteit.

Europa is de meest vreedzame regio, met 13 landen in de top 20. IJsland is het vredigste land, gevolgd door Denemarken en Nieuw-Zeeland. De drie onveiligste landen zijn Afghanistan, Somalië en Syrië.

De GPI-onderzoekers geven een cijfer voor een aantal ontwikkelingen, zoals het aantal gewapende conflicten en slachtoffers. Ook tellen criminaliteitscijfers en -beleving mee, wapenexport en legeromvang.

De afgelopen 5 jaar zijn 110 landen minder veilig geworden en slechts 48 veiliger.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten