maandag 10 juni 2013

Het menselijk gezicht binnen 100.000 jaar?

Het mensenhoofd is aanzienlijk veranderd sinds de steentijd en zal ook de komende millennia verder evolueren. Wetenschappers deden een gooi naar hoe onze gezichten er binnen 100.000 jaar uit zouden kunnen zien. Liggen grotere hoofden, gigantische ogen, gepigmenteerde huid en perfecte symmetrie in het verschiet?

Vandaag is het menselijk brein ruim drie keer zo groot als dat van onze verre voorouders. Met de groei van onze hersenen werd kwamen grotere schedels en het vervlakten onze gezichtskenmerken. De vraag die wetenschappers zich stellen: Hoe zal het menselijk hoofd en aangezicht evolueren en hoe zit het met de invloed van moderne, draagbare technologie als Google Glass?

Evolutie
Kunstenaar en onderzoeker Nickolay Lamm ging daarvoor ten rade bij dokter Alan Kwam, expert in Computationele Genomica aan de universiteit van Washington. Uit deze gesprekken zijn een reeks beelden ontstaan die de potentiële evolutie van het menselijk ras binnen 100.000 jaar moet voorstellen.

Dokter Kwan gelooft dat genetisch ingenieurschap de norm zal worden. Het lot van het menselijk gezicht zal steeds meer in handen liggen van veranderende voorkeuren, en dat terwijl onze hoofden zullen blijven groeien om ruimte te geven aan onze evoluerende hersenen.



Naarmate de mens totale beheersing zal krijgen over de menselijke morfologie zal het uitzicht nog veel feller dan vandaag bepaald worden door smaak. Deskundigen stellen dat de mens zal mikken op sterke, vorstelijke lijnen, rechte neuzen, intense ogen, gelaatstrekken die zich houden aan het ideaal van de gouden ratio en perfecte links/rechts-symmetrie.

Gigantische ogen
Met de geplande buitenaardse kolonisaties verwacht dokter Kwan dat het menselijk oog erg groot zal worden om zich aan te kunnen passen aan meer duistere omgevingen, verder weg van de zon. We zouden daarnaast dikkere oogleden krijgen en meer uitgesproken wenkbrauwbogen om een antwoord te bieden op een lagere zwaartekracht.

Ook onze huid zou veel meer pigment krijgen in de toekomst om de schade van schadelijke uv-straling buiten de beschermende ozonlaag van de aarde te counteren. Verder verwacht Kwan nog grotere neusgaten om beter te ademen in nieuwe omgevingen en dikkere hoofdharen om het warmteverlies van een groter hoofd binnen de perken te houden. Tot slot zouden we in de toekomst wellicht ook veel meer inspraak hebben in het uiterlijk van onze nakomelingen. Kwam vermoedt dat we zullen kiezen om er zo natuurlijk mogelijk uit te blijven zien, zelfs al zitten er ontelbare technologische snufjes onder de huid.

Bron  bekijk de prachtige foto's




Geen opmerkingen:

Een reactie posten