zondag 9 juni 2013

Twee Korea's praten 'zonder ruzie' met elkaar

Afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea hebben zondag na ruim 2 jaar voor het eerst weer met elkaar om de tafel gezeten. De besprekingen verliepen zonder ruzie, aldus een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Eenmaking.

De gesprekken vonden plaats in Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's. Hier werd in 1953 na de Koreaanse oorlog (1950-1953) de wapenstilstand ondertekend. Omdat er nooit een vredesakkoord is getekend, zijn de landen officieel nog met elkaar in oorlog.

De eerste gespreksronde, die een uur duurde, lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor een ontmoeting tussen ministers van de landen op woensdag. Het is dan voor het eerst in 6 jaar dat er weer een bijeenkomst op ministerieel niveau. De delegaties hebben zondagmorgen afgesproken dat ze de komende tijd samenkomen om deze ontmoeting voor te bereiden.

De afgelopen weken was de spanning tussen de beide landen al wat afgenomen. Die waren sinds begin dit jaar enorm toegenomen, toen de internationale gemeenschap sancties oplegde als reactie op kernwapentesten die Noord-Korea uitvoerde. Daarop verbrak het communistische regime alle banden met rivaal Zuid-Korea. Het industriële complex Kaesong, een van de weinige samenwerkingen met het zuiden, werd gesloten.

Bron
Lees ook: Deze week regerings-top tussen Noord- en Zuid-Korea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten