donderdag 13 juni 2013

Kwik stijgt dinsdag mogelijk boven 30 graden in oosten

Vanaf zaterdag stroomt zeer warme zomerlucht van Zuid-Europa noordwaarts. De hamvraag is of de hitte ook Nederland gaat bereiken. Hoe de weerkaarten er nu voor staan voorspelt weerbureau Weerplaza een kans van 50 procent dat het dinsdag tropisch warm wordt. 'Met temperaturen boven de dertig graden in het oosten en 25 graden in de westelijke provincies', aldus Michiel Severin.

De kansen op warm weer groeien volgens Severin met de dag, maar er zit een addertje onder het gras. 'De aanjager van het warme weer is een lagedrukgebied dat vandaag nog bij de Amerikaanse oostkust ligt en de komende dagen naar Europa trekt. De vraag is of deze depressie vervaagt tot een uitgestrekt lagedrukgebied met weinig wind, of dat er een serieuze kern overblijft.'

Onweer
Volgens de huidige berekeningen zal het kwik maandag stijgen naar 20 tot 25 graden. In het oosten wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Daarbij schijnt eerst de zon terwijl er later op de dag buien met een kans op onweer kunnen ontstaan.

Voor dinsdag zijn er twee opties, meldt Severin, met beide 50 procent kans. ' In het eerste geval wordt de warmte niet verdrongen door de buien van maandagavond. De oostelijke helft van Nederland krijgt daardoor te maken met de zomerlucht van Centraal-Europa. Het wordt dan 25 tot 30 graden, misschien wel boven de 30. In de westelijke provincies wordt het zo'n 22 tot 26 graden. Ook dan is een onweersbui niet uitgesloten'.

In het tweede geval trekken de buien van maandagavond naar het westen van Duitsland en blokkeren de aanvoer van de extreem warme lucht. Een noordoostenwind zal dan weer opsteken en dat zorgt ervoor dat het in de kustprovincies toch niet echt warm wordt. Op de Wadden 16 tot 20 graden, langs de westkust 18 tot 23 graden. In het binnenland is het 20 tot 25 graden met kans op een enkele bui.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten