woensdag 12 juni 2013

Van Agt pleit in Kamer voor sancties Israël

Oud-premier Dries van Agt (CDA) sprak vandaag na ruim drie decennia van afwezigheid weer in het parlement. 'Nu zonder sterren of strepen'. In 1982 droeg hij het premierschap over aan partijgenoot Ruud Lubbers. In 2013 is Van Agt een ander man, hij is fel criticus van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. In de Kamer pleitte hij vandaag voor het slopen van de Israëlisch muur. De Kamer toonde zich verdeeld.

De nog altijd eloquente oud-premier begon zijn betoog als volgt: 'Graag zou ik deze inleiding zijn begonnnen met een leukere zin dan de volgende: ik merk nu dat ik mijn bril ginds ergens heb achtergelaten.' Nadat hij zijn bril terughad, kwam hij ter zake. Hij was in de Kamer om het burgerinitiatief 'Sloop de muur' toe te lichten. Zijn petitie kreeg 65.000 handtekeningen.

Zijn betoog was eenvoudig: De Israëlische muur rond en op Palestijns gebied is een schending van internationaal recht. Het feit dat Nederland daar niet tegen optreedt, is ontrouw aan de eigen grondwet. Van Agt pleit voor sancties: een visumplicht voor Israëli's, beëindiging van militaire samenwerking, in elk geval geen verdere intensivering van samenwerking.

Van Agts verhaal kreeg geen onverdeelde bijval in de Tweede Kamer. ChristenUnie-politicus Joël Voordewind hield een scherf van een raket omhoog ter illustratie van de raketten die uit Gaza op Israël zijn afgeschoten en de aanslagen die voor de bouw van de muur plaatsvonden. Hij nam het op voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen.



Zorgen
SP, GroenLinks en D66 deelden wel de zorgen van Van Agt over de onrechtmatigheid van de muur. Sjoerd Sjoerdsma van D66 pleitte voor het niet verder verstevigen van de banden met Israël: 'Een pas op de plaats.' Han ten Broeke van de VVD stelde dat juist in deze tijd samenwerking met Israël van groot belang is. Alleen samenwerking kan een stap zijn richting 'die vrede die we allemaal willen', zei Ten Broeke.

De Kamer blijft, ook na het pleidooi van Van Agt, langs dezelfde lijnen verdeeld. De sancties waar de oud-premier voor pleit, komen er niet omdat een meerderheid van de Kamer daar tegen is. Aan de ene kant staan PVV, SGP, ChristenUnie en het CDA, partijen die ieder om eigen redenen sympathie voelen voor Israël. Aan de andere kant van de Kamer staan de SP, GroenLinks en D66, partijen die kritisch zijn over Israël en de bezetting van Palestijns gebied.

De VVD is door de samenwerking met de PvdA enigszins opgeschoven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans kondigde onlangs aan dat op producten uit Palestijnse gebieden niet mag staan: gemaakt in Israël. De PvdA schoof echter ook enigszins op richting de VVD. Deze nieuwe coalitie is, net als de vorige van VVD, CDA en PVV, voorstander van het verstevigen van de relatie met Israël.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten