donderdag 13 juni 2013

Ov-chipkaart blijft voor grote groep een obstakel

Dementerende ouderen, slechthorenden en mensen met een verstandelijke beperking en autisme ervaren dagelijks problemen met de ov-chipkaart. 'Het is van de zotte dat een grote groep mensen niet of nauwelijks zelfstandig kan reizen en zo wordt buitengesloten,' reageert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) in het AD.

Dat in- en uitchecken zou hem nooit lukken
Famielid Agar

Van de tram overstappen op de trein en niet vergeten in en uit te checken. Het is voor veel reizigers al een hele opgave, laat staan voor mensen die kampen met geheugenproblemen. Eén van die mensen die dat dagelijks aan den lijve ondervindt, is de 76-jarige Zeynel Agar. Ondanks zijn Alzheimer woont hij nog zelfstandig en pakt hij dagelijks in zijn eentje de tram. 'Dat in- en uitchecken zou hem nooit lukken,' vertelt een familielid.

Omdat Agar 65-plusser is en een laag inkomen heeft, heeft de Hagenaar recht op een kortingspas waarmee hij gratis mag reizen met alle bus- en tramlijnen van de HTM. Die kortingspas is echter alleen geldig in combinatie met ov-chipkaart. En dat is nu precies waar Agar door zijn ziekte niet meer mee kan omgaan.

Boete
Om hoge rekeningen te voorkomen, heeft de familie besloten om Agar te laten rondreizen zonder ov-chipkaart. Wel heeft hij hun telefoonnummer altijd op zak, voor het geval hij de weg kwijtraakt. Inmiddels is hij een keer op de bon geslingerd, maar die bekeuring heeft de Haagse vervoerder kwijtgescholden, 'omdat de overheid voor reizigers zoals hij tot op heden geen pasklare oplossing heeft'.






De HTM heeft de familie aangeraden een abonnement aan te schaffen, waarmee Agar onbeperkt kan reizen. Maar ook dan heeft de Hagenaar een ov-chipkaart nodig. 'Het voordeel is dat als meneer vergeet in en uit te checken dat de controleurs hier coulant mee omgaan, omdat hij al voor zijn reis heeft betaald.' De familie overweegt zo'n abonnement te nemen, aangezien het afhandelen van bekeuringen en het getelefoneer met conducteurs veel tijd en moeite in beslag neemt. Tegelijkertijd twijfelen de familieleden: 'Terwijl hij gratis zou mogen reizen, worden we nu genoodzaakt een betaald abonnement te nemen.'

Poortjes
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie weten dat overheden en vervoerders op dit moment kijken naar hoe zij de toegankelijkheid van de ov-chipkaart voor mensen zoals Agar kunnen verbeteren. 'We willen dat mensen die zelfstandig konden reizen met de strippenkaart en het papieren treinkaartje dat ook zelfstandig kunnen blijven doen met de ov-chipkaart,' aldus een zegsvrouw van het ministerie.

Als het aan ouderenorganisatie Unie KBO ligt, komt er op korte termijn goede voorlichting en informatie voor mensen met een beperking. 'Denk aan duidelijke aanwijzingen bij het uitchecken op stations. Of poortjes, zodat mensen het station niet kunnen verlaten, zonder eerst uit te checken,' aldus een zegsman van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad).

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten