woensdag 30 juli 2014

Van 'monster' tot covermodel na gezichtstransplantatie

© GQ Magazine.


Twee jaar nadat hij onder het mes ging voor de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit, schopte de Amerikaan Richard Lee Norris het tot het gezicht van de cover van de laatste editie van GQ magazine.© Washington Post.

De 39-jarige man leefde als een kluizenaar nadat hij tijdens een dronken incident in 1997 een schotwond in het gezicht opliep. Gedurende 15 jaar sloot hij zich in zijn huis op. Op de zeldzame keren dat hij naar buiten moest, droeg hij een skimasker.

'Een wonder'
Zijn leven veranderde drastisch toen hij de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit onderging. Na een operatie van 36 uur in het medisch centrum van de universiteit van Maryland zei chirurg Eduardo Rodriguez dat het eigenlijk een surrealistisch experiment was. 'Het was moeilijk om niet naar Richard te staren. Mensen keken vroeger naar hem omdat hij een masker droeg en ze zich afvroegen hoe de misvorming eruit zag. Nu staren ze naar hem omdat het een wonder is.'

Voor de operatie had Norris geen tanden, geen neus en slechts een deel van zijn tong. Hij kon nog eten proeven, maar had geen reuk meer. Door het grote aantal voorgaande operaties bestonden zijn voorhoofd en nek voornamelijk uit littekenweefsel. De artsen transplanteerden tanden, de boven- en onderkaak, een deel van de tong en al het gezichtsweefsel vanaf de schedel tot de basis van de nek. Dit was de 23ste gezichtstransplantatie ter wereld, de eerste gebeurde in 2005 bij een Franse vrouw die verminkt was door een hond.

Medicatie
Norris moet voor de rest van zijn leven medicatie nemen om te voorkomen dat zijn lichaam het gedoneerde gezicht afstoot. Zijn donor was de 21-jarige Joshua Aversano, die stierf nadat hij door een bestelwagen werd aangereden.

De gelukkige Richard zegt dat hij beseft dat hij de rest van zijn leven afhankelijk zal zijn van het ziekenhuis. De dreiging van afstoting hangt altijd boven zijn hoofd, maar hij is blij dat hij proefkonijn mocht zijn.

Met zijn coverfoto op de laatste editie van GQ Magazine wil Norris de nare periode van isolatie en operaties afsluiten. Hij heeft nu een vriendin en is gelukkig. De Amerikaan besluit met: 'Een druppel hoop kan een oceaan creëren en een hele emmer geloof kan een hele wereld creëren.'




Bron: zie oude foto's

1 opmerking:

  1. Lees meer:

    http://bijzonder-nieuws.blogspot.nl/2012/03/man-kan-dankzij-operatie-zonder-masker.html

    BeantwoordenVerwijderen