zaterdag 2 augustus 2014

Droom belastingfraudeur Egon D. spat uiteen

Sakis D., de handlanger van Egon D. © AD.


De twee mannen die de Belastingdienst onlangs wisten te beroven van 20 miljoen euro, blijken twee biljartvrienden uit Duiven. Belastingambtenaar Egon D. (51) en zijn Griekse kompaan Sakis O. dachten de rest van hun leven uit handen van justitie te blijven. Maar net toen de buit binnen leek, viel hun droom in duigen.

Ze staan vrolijk samen op de foto. Biertje in de hand. Brede glimlach. De armen om elkaar heen geslagen. 'Ondernemer van het Jaar' Sakis O. (55) en Egon D. (51) zijn gezworen vrienden. Samen aan de biljarttafel en eensgezind aan de bar van café De Tol in Duiven, onder de rook van Arnhem.

In dit café smeden ze samen plannen om een van de grootste belastingfraudes van de afgelopen decennia te plegen. Niet beetje voor beetje. Nee, ze gaan voor de jackpot; een mega-overboeking in één keer.

Het kàn, weet Egon D. De Duivenaar, een verwoed biljarter, fan van heavy metal én van voetbalclub Vitesse, werkt al 30 jaar bij de Belastingdienst. Hij kent het systeem van binnen en buiten, en geniet er een groot vertrouwen.

Zonder problemen kan hij bij bedragen tot 20 miljoen euro komen. Talloze keren maakte hij astronomische bedragen over naar bedrijven die nog geld van de Belastingdienst tegoed hadden. Hoe mooi zou het zijn om één keer dat magische getal met zes nullen naar een rekening over te maken waar hij zelf bij kan?


Nieuw leven in Nederland
De details werkt hij uit samen met zijn boezemvriend Sakis O. De van oorsprong Griekse ondernemer verlaat in de jaren '80 zijn land, samen met zijn vakantieliefde, om het in Nederland te gaan proberen. Als hij in 1995 in Duiven het centraal gelegen café De Tol koopt, wordt hij nog met argwaan bekeken door de lokale bevolking. Maar hij groeit uit tot een graag gezien persoon in Duiven, mede doordat zijn café de stamkroeg van veel inwoners wordt. Ook van Egon, die hij aan de toog leert kennen. Het klikt al snel tussen de twee.

In 2008 pakt Sakis door met een miljoenenproject: de Griek koopt een hotel, een grand café en een Grieks buffetrestaurant. De gemeente roept hem dat jaar zelfs uit tot 'Ondernemer van het jaar'. De burgemeester roemt zijn lef, ondernemersgeest en zijn vermogen 'om snel beslissingen te nemen, ook als het over veel geld gaat'.

Die kwaliteit kent zijn vriend Egon ook. De twee beramen zes jaar later een in hun ogen briljant plan. Zoals hij al ontelbare keren grote bedragen van zijn werkgever overmaakte naar anderen, kan Egon dat immers ook naar zichzelf. Het vertrouwen bij de Belastingdienst in hem is zo groot, dat niemand het zal vermoeden.

Het geld moet natuurlijk niet meteen naar Egons eigen bankrekening. Dat zou opvallen. Nee, het moet naar een rekening van iemand anders, die niks met de Belastingdienst te maken heeft.

Schitterend leven
Uiteindelijk, zo luidt het plan, gaat Egon naar Turkije. Daar int hij het geld, verdeelt de poet met Sakis, om daarna een schitterend leven te leven - zonder ooit nog in Nederland terug te keren. Sakis blijft gewoon in Nederland, want hem zal de politie toch nooit aan de roof linken.

Eind juni van dit jaar is het zover. Op zomaar een werkdag, gezeten tussen zijn nietsvermoedende collega's, tikt belastingambtenaar Egon in een handomdraai de opdracht in die zijn leven zal veranderen: hij keert 19,5 miljoen euro vennootschapsbelasting uit naar een rekening van een bekende.

Er is geen weg meer terug. Maar dat hoeft ook niet. Niemand zal het merken, denkt hij dan nog. 'Als het was gelukt, hadden jullie mij niet meer terug gezien,' zal hij later bij de politie verklaren.

Gegokt
D. weet het zeker: hij gaat leven als God in Turkije. Hoe precies, en waar - dat weet hij nog niet eens. De buitgemaakte miljoenen moeten eerst worden veiliggesteld. Razendsnel storten de twee biljartvrienden uit Duiven grote bedragen op diverse rekeningen in Nederland en Turkije. Daarna pakt Egon het vliegtuig naar Istanboel. Het is de bedoeling om samen met een aangetrouwd familielid van Sakis, een Turk, het geld te innen bij de bank en de buit te verdelen.

Kort nadat Egon D. in de Turkse miljoenenstad is geland, heeft hij een afspraak met Sakis' familielid. D. wacht. En wacht. Maar de Turk komt niet opdagen - en neemt zijn telefoon niet meer op. Ineens beseft Egon dat hij is beetgenomen: alleen de Turk heeft toegang tot de bankrekening waar de miljoenen op staan, en zonder hem kan hij niks. De man die op ingenieuze wijze de belastingdienst wist te tillen, is zelf bij de neus genomen - nota bene door zijn partners in crime.

Gedesillusioneerd keert Egon terug naar Duiven. In Turkije kan hij niets. Tegen beter weten in hoopt hij maar dat de Belastingdienst de overboeking niet heeft ontdekt, maar dat blijkt al snel ijdele hoop. In zijn afwezigheid zijn bij de Belastingdienst alle alarmbellen afgegaan. Kort nadat hij dacht multimiljonair te zijn geworden, pakt de politie hem op. De maandag erop ziet staatssecretaris Wiebes (Financiën) zich genoodzaakt de Tweede Kamer op de hoogte te stellen van de miljoenenroof. Egon is landelijk nieuws. En zijn droom is voorbij.

Gegokt en verloren
'Hij heeft gegokt en verloren,' zegt Jan Schadd, de advocaat van Egon. Maar waarom? Waarom gooide hij een carrière van 30 jaar trouwe dienst ineens weg? Had hij werkelijk het idee dat zo'n enorme fraude nooit zou worden opgemerkt? 'Mijn cliënt was ongelukkig met zijn bestaan en wilde in stilte verder leven,' zegt Schadd.

'Hij voelde zich tekort gedaan door het systeem. Had het idee dat hij te weinig werd gewaardeerd. Volgens hem was het domme pech dat ze achter de fraude zijn gekomen. Maar aan het eind van het liedje staat hij met lege handen en loopt er nog iemand vrij rond die ook een grote rol heeft gespeeld.'

Die vrije man is in elk geval niet zijn boezemvriend Sakis. De politie arresteerde hem, een paar dagen na de aanhouding van Egon, in het Duitse Keulen. Beide mannen zitten voorlopig vast, en zullen later dit jaar voor de rechter moeten verschijnen. Ze riskeren allebei een jarenlange celstraf. Of er nog een naar een derde verdachte wordt gezocht, wil het Openbaar Ministerie in het belang van het onderzoek 'bevestigen noch ontkennen'. Van de verdwenen miljoenen zou een deel inmiddels gevonden zijn, maar ook daar wil het OM niets over kwijt.

In café De Tol in Duiven is het sinds de affaire een stuk stiller dan voorheen. Egon en Sakis zijn er niet meer, en hun vrienden proberen te bevatten wat er gebeurd is. Natuurlijk, de twee biljartmaten waren avontuurlijke jongens. Maar dit? 'We kennen ze als normale mensen', zegt Marco 't Hart, secretaris van de biljartvereniging, die beide mannen goed kent. 'Dit hadden we absoluut niet zien aankomen.'


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten