dinsdag 29 juli 2014

Kamer steunt aanpak ramp door kabinet

De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen.

Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

Wel maken Kamerleden zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse marechaussees en politiemensen die op de crashsite aan de slag willen. Tot nu toe konden ze daar echter niet komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Vandaag, tijdens een debat over de nasleep van de vliegramp uitten Kamerleden daarover hun frustratie. Ook riepen ze Oekraïne op de afspraken over een staakt-het-vuren rond het rampgebied na te komen.

Louis Bontes
Alleen Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt dat het kabinet al lang commando's en andere zwaargetrainde militairen naar Oekraïne had moeten sturen. Niet om oorlogje te spelen, maar om de stoffelijke overschotten van slachtoffers terug te halen. Een bewapende missie was te riskant, de ongewapende missie blijkt te onveilig, aldus Bontes. 'Het resultaat is dat er niks gebeurt.'

Maleisische minister-president
Donderdag praat de Maleisische minister-president Najib Razak in Den Haag met premier Rutte over de nasleep van de vliegramp. Bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines kwamen ook mensen uit Maleisië om.

Razak zal onder meer het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp tekenen, meldt de RVD. De komst van de premier was al eerder aangekondigd.




Bron
Lees ook: Missieteam geeft niet op, ondanks frustratie
Lees ook: Timmermans: Porosjenko bereid mee te werken
Lees ook: Opstelten: nationale herdenking vliegtuigramp
Lees ook: Timmermans: dit is geen wanhoopsdaad van ons
Lees ook; Experts wachten noodgedwongen lijdzaam af
Lees ook: Vandaag weer kisten met slachtoffers naar Eindhoven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten