zaterdag 2 augustus 2014

Herders ontdekken mysterieus meer in woestijn Tunesië

Het zou tot 18 meter diep zijn en een oppervlakte hebben van één hectare. Plaatselijke geologen veronderstellen dat een kleine aardbeving of seismologische activiteit voor een breuk in het gesteente gezorgd heeft, waardoor het grondwater naar de oppervlakte kwam.

Mogelijke gevaren
Autoriteiten en experts waarschuwden intussen voor de mogelijke gevaren van de idyllische plek. Door de aanwezigheid van fosfaat, dat radioactief afval kan achterlaten, is er een reële kans dat het water kankerverwekkend is. Daarnaast zou het water, dat intussen donkergroen gekleurd is, vol zitten met algen en dus niet vernieuwd worden. 'Het gaat om stilstaand water, dat bevorderlijk is voor ziekten.'

Tien dagen geleden waarschuwde Hatef Ouigi, van de dienst openbare veiligheid in Gafsa, dat het water gevaarlijk is en niet geschikt om in te zwemmen. Dit als voorzorgsmaatregel, terwijl wetenschappers stalen van het water onderzoeken. 'Afhankelijk van de resultaten, zullen we actie ondernemen', aldus Ouigi.

Aangezien er intussen geen verder informatie volgde en het niet officieel verboden is om in het meer te zwemmen, doen velen dit toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten