donderdag 31 juli 2014

Heksenkring in vorm van hart verbaast Geertruidenberg

De heksenkring in de vorm van een hart in het Bolwerk in Geertruidenberg. © Privéfoto.


In het Bolwerk in Geertruidenberg is sinds vanmorgen een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen: een kring paddenstoelen in de vorm van een hart. Betsy Aerts (68) die er tegenover woont, vond het zo bijzonder dat ze meteen haar fototoestel pakte.

Aerts en haar man wonen al jaren tegenover het Bolwerk zoals het park met de overblijfselen van een eeuwenoud bastion wordt genoemd. Paddenstoelen zagen ze er nog nooit.

'We konden onze ogen vanmorgen niet geloven. In het gras vlakbij de weg ontdekten we een hart bestaande uit allemaal kleine paddenstoelen. Het viel meteen op. Ik vond het zo apart dat ik meteen naar buiten ben gelopen met mijn fotocamera om het bijzondere natuurverschijnsel vast te leggen,' zegt de Geertruidenbergse nog nagenietend.

Schimmeldraden
Boswachter Erik de Jonge, werkzaam voor Brabants Landschap in West-Brabant, zag ook nooit eerder een heksenkring in de vorm van een hart. 'Het is een afwijking. Sommige schimmeldraden van paddenstoelen groeien aan een kant minder lang en dan krijg je een grillige vorm. In dit geval een hart. Dat heb ik nog nooit gezien. Wel bijvoorbeeld een achtvorm of cirkels over elkaar, dat dan weer net lijkt op het logo van de Olympische Spelen,' zo verklaarde hij tegenover Omroep Brabant.

Paddenstoelen groeien uit schimmeldraden die onder de grond zitten. Aan het einde van zo'n draad groeit een nieuwe paddenstoel, legt hij uit. 'Bij sommige soorten ontstaat op die manier bovengronds een cirkel. Dat noemen we een heksenkring.'

Hij schrijft het natuurverschijnsel toe aan de combinatie van het warme weer en de regen van de afgelopen dagen. 'Sommige paddenstoelensoorten komen dan al vroeg op. Als het een paar dagen warm en droog is, zijn ze ook zo weer weg.'

Heksen dansen
Het natuurverschijnsel dankt zijn naam aan zijn ronde vorm en het feit dat ze vaak in één nacht ontstaan. Tot 1807 werd algemeen gedacht dat heksen op de bewuste plek hadden gedanst maar de Britse wetenschapper Wollaston ontdekte dat de paddenstoelenkringen het gevolg waren van de ondergrondse schimmeldraden van de zwamvlok.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten