maandag 28 juli 2014

Onderzoekers keren terug naar Donetsk wegens gevaar

Een colonne van auto's met internationale forensische experts, Duitse en Nederlandse agenten en leden van de OVSE-missie nabij Donetsk. De voertuigen maakten even later rechtsomkeert nadat er onder meer explosies klonken. © ap.


Het team met Nederlandse en Australische onderzoekers dat vanmorgen op weg is gegaan naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte, is teruggekeerd naar Donetsk omdat de situatie te gevaarlijk is. Dat heeft de Nederlandse onderzoeksmissie in Oekraïne laten weten.

'De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn', aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie in een persverklaring.

De missie staat onder leiding van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij geeft leiding aan de medewerkers van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan.

Zondag mislukte ook al een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht. Rond de rampplek wordt nog hevig gevochten.
Het Oekraïense leger is bezig met een offensief tegen separatisten. Verscheidene plaatsen rond de rampplek zouden al zijn veroverd, waaronder een strategisch belangrijke heuvel en de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. Ook in de nabijgelegen plaats Snizjne zou stevig worden gevochten.

Toestemming
Aanvankelijk gaf de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zondag wel toestemming voor de groep om naar de rampplek te gaan. Later is hij daarop teruggekomen en is het team in Donetsk gestopt, omdat het bij de rampplek toch te gevaarlijk bleek.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat een team van zijn organisatie klaar in Oekraïne om naar de rampplek te reizen. De Nederlandse onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.




Bron
Lees ook: Situatie nog onveilig: onderzoekers MH17 keren terug naar Donetsk
Lees ook: Moskou beschuldigt Kiev van beschietingen over Russische grens
Lees ook: Rusland en VS: stop gevechten rampplek MH17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten