vrijdag 1 augustus 2014

'Fel verzet tegen jihadisten in Iraakse stad Mosul'

Rook nabij een sjiitische moskee nadat de plek is aangevallen door strijders van de Islamitische Staat. © reuters.


In de tweede stad van Irak, Mosul, is een strijdgroep actief tegen de jihadisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Deze Brigade van de Revolutionairen van Mosul heeft al tientallen IS-strijders gedood. Dat meldt de onafhankelijke Iraakse nieuwssite al-Sumeria vandaag.

Het verzet tegen de soennitische extremisten die in juni de stad Mosul innamen, zou zijn verhevigd door de terreur van de IS tegen sjiieten en christenen in de streek. De IS heeft in de afgelopen weken sjiitische heiligdommen verwoest en christenen verjaagd.

De IS begon begin juni een opmars in Irak nadat deze extremisten in Syrië onder druk waren komen te staan van andere islamistische strijdgroepen. Het succes in het soennitische noordwesten van Irak bezorgde de IS nieuw elan en wapens uit de voorraden van het Iraakse leger, dat op veel plaatsen de benen nam.

Kalifaat
De IS, die eerder ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham) heette, noemt het gebied dat het in Irak en Syrië domineert, een kalifaat, wat een soort islamitische heilstaat moet zijn.

Daar is vandaag volgens waarnemers door de IS beklemtoond dat de pers de afkorting ISIS niet meer mag gebruiken. Voorts moeten journalisten of medewerkers van buitenlandse media in de regio zich eerst loyaal verklaren aan de IS, voor ze verslag gaan doen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten