zondag 13 oktober 2013

'Honderdduizenden mensen leven als slaven in Europa'

Het CRIM, een speciale commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa. is met een rapport gekomen, waarin staat dat de georganiseerde misdaad jaarlijks 25 miljard euro verdient met de mensenhandel.

In Europa zijn in totaal 3600 internationale criminele organisaties actief volgens het rapport. Behalve de mensenhandel brengen ook de handel in organen en wilde dieren miljarden in het laatje. De totale schade door cybercriminaliteit bedraagt zelfs 290 miljard euro.

Een 'ernstige bedreiging' vormt volgens de onderzoekers de welig tierende corruptie binnen de EU. Alleen al in de publieke sector zijn miljoenen gevallen geregistreerd, aldus Der Spiegel. De totale schade zou 120 miljard euro per jaar zijn.


Vier eisen
Om de 'gigantische problemen' onder controle te krijgen heeft de commissie vier eisen geformuleerd. Zo moeten Europese belastingparadijzen worden opgedoekt. Veroordeelden van witwaspraktijken of corruptie mogen voor een periode van vijf jaar geen taken voor de overheid doen.

Om de corruptie verder te bestrijden, pleiten de onderzoekers voor wettelijke bescherming van klokkenluiders binnen de EU. Wie wanpraktijken van overheden of het bedrijfsleven aankaart, mag niet vervolgd worden, stelt de commissie. Ook moeten politie en justitie van de EU-landen gaan samenwerken en moet het kopen van stemmen strafbaar worden gesteld.

Het Europees Parlement spreekt later in oktober over het rapport.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten