maandag 14 oktober 2013

Toekomst omstreden bisschop in handen paus

De omstreden bisschop Franz-Peter Tebartz-Van Elst van het Duitse bisdom Limburg laat paus Franciscus een besluit nemen over zijn toekomst als bisschop. Dat meldde de geestelijke zaterdag in een verklaring. Hij liet weten 'bezorgd te zijn om de escalatie van de situatie' en vindt het spijtig 'dat veel gelovigen binnen en buiten het bisdom hieronder lijden'.

Tebartz-van Elst kwam in het nauw toen bekend werd dat de verbouwing van zijn ambtswoning 31 miljoen euro heeft gekost, zes keer zoveel als begroot. De Duitse krant Die Welt schrijft zaterdag dat het totale bedrag zelfs wel 40 miljoen euro kan zijn geweest, omdat het pand tijdens de verbouwing veel schade opliep. Daarnaast onderzoekt het Openbaar Ministerie of Tebartz-Van Elst meineed heeft gepleegd en beschuldigt de raad voor het vermogensbeheer van het bisdom hem van liegen.

Ontslag aanbieden
Een bisschop van de rooms-katholieke kerk kan niet zelf besluiten terug te treden, maar wel zijn ontslag aanbieden aan de paus. Tebartz-Van Elst vertrekt 'in de loop van de week' naar Rome voor een ontmoeting met de Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch, zo meldden zijn woordvoerders zaterdag. Volgens Duitse media zou hij diezelfde dag nog vertrekken.

Zollitsch reist maandag naar Rome. Eerst zal hij met de Curie in het Vaticaan spreken en naar verwachting overlegt hij donderdag met paus Franciscus over de Limburgse affaire.




Bron
Lees ook: Duitse bisschop in knel door dure ambtswoning
Lees ook: Onderzoek naar Duitse 'luxebisschop'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten