maandag 14 oktober 2013

Somalische piratenkoning gepakt op luchthaven België

De Belgische politie heeft zaterdagmorgen op de luchthaven van Zaventem een Somaliër aangehouden die ervan wordt verdacht de leiding te hebben gehad over de piraten die in 2009 70 dagen lang de bemanning van het Belgische schip 'Pompeï' gijzelden. Dat wordt gemeld door de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, werd in de boeien geslagen toen hij op Zaventem aankwam met een vlucht vanuit Nairobi (Kenia). Hij werd naar Brugge overgebracht, waar de onderzoeksrechter hem aanhield. De man zal worden vervolgd voor piraterij.

Afweyne en zijn zoon worden in VN-rapporten genoemd als de beruchtste en machtigste piraten die de afgelopen jaren de kusten voor Somalië hebben geterroriseerd. Sinds 2005 zou de aangehouden verdachte met zijn piratenbende miljoenen dollars hebben verdiend met het kapen van schepen.

Het is onduidelijk waarom hij naar België kwam. Afweyne verklaarde begin vorig jaar op een persconferentie te stoppen met piraterij om zich met politiek te gaan bezighouden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten