vrijdag 18 oktober 2013

Geld fraude Bulgaren verdwenen

Nederland kan fluiten naar de miljoenen aan zorg- en huurtoeslagen die Bulgaarse bendes hebben ontvangen. De fraudeurs hebben voor zeker 7 miljoen euro aan onterechte toeslagen aangevraagd. Ze kregen minstens 3,4 miljoen euro.

Bij de strafzaak tegen drie opgepakte fraudeurs bleek gisteren dat het schadebedrag nog hoger dan 3,4 miljoen kan worden en dat het erg moeilijk wordt het geld terug te krijgen.

De Bulgaren houden zich tijdens de verhoren bij de politie van de domme. Ze beweren zelfs dat ze dachten dat het legaal was geld aan te vragen in Nederland, zonder dat zij hier werkten, woonden of zorg ontvingen.

De Bulgarenfraude kwam eerder dit jaar aan het licht door een tv-uitzending van Brandpunt. Bulgaarse bendes bleken hele groepen landgenoten met bussen naar Nederland te brengen om hier te frauderen. Die schreven zich hier in op valse adressen, vroegen toeslagen aan, openden bankrekeningen en inden het geld. Daarna vertrokken ze weer naar Oost-Europa. Justitie erkent dat zij niet alle fraudeurs heeft kunnen achterhalen. 'Het netwerk is maar voor een deel opgerold.'

Strafzaak
De Bulgarenfraude bracht staatssecretaris Weekers (Financiën) in grote verlegenheid. Hoewel zijn ambtenaren wisten dat er werd gefraudeerd, zei hij er niets van te hebben geweten. Weekers overleefde in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen. Hij heeft maatregelen genomen om deze vorm van fraude in de toekomst te voorkomen. De strafzaak in Rotterdam tegen de drie aangehouden fraudeurs gaat over 3 maanden verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten