donderdag 17 oktober 2013

'Holloway-verdachte vluchtte na misser politie'


Man die andere toeriste aanviel, werd vrij gelaten

Natalee (l) en haar vrienden waren in 2005 op vakantie op Aruba. © Archieffoto EPA.


Door een blunder van de Arubaanse politie kon een man, die mogelijk te maken had met de verdwijning van Natalee Holloway, vluchten naar Zuid-Amerika. Dat meldt het tv-programma Brandpunt Reporter in de uitzending van donderdag.

Het gaat om een man die in de week voor de verdwijning van Natalee probeerde een andere Amerikaanse toeriste, Tracey Allan, op een Arubaans strand mee te sleuren naar zijn auto. De man die alleen een lang shirt droeg, probeerde haar minutenlang mee te trekken en dreigde een steen tegen haar hoofd te slaan, toen ze weerstand bood. Dat blijkt uit het verhaal dat Allan destijds ook deed bij een show van het AmerikaanseNBC.

De jonge vrouw was ervan overtuigd dat hij van plan was haar te verkrachten, maar ze wist te ontkomen. Tracy zat in hetzelfde hotel als waar Holloway destijds verbleef en de aanval gebeurde negen dagen voor haar verdwijning op hetzelfde strand dat Joran van der Sloot noemde in een van zijn verklaringen. De Nederlander beweerde Holloway daar slapend te hebben achtergelaten.

Aangifte
Allan deed direct aangifte na de aanval. Ze liet weten in de NBC-show dat haar aangifte en tips nooit serieus zijn behandeld. Pas enkele maanden na de verdwijning van Holloway werd haar gevraagd mee te werken aan een compositietekening.

Vanavond in het programma wordt duidelijk dat deze man door de politie in Aruba is opgepakt, waarna Allan hem identificeerde, maanden na de aanval in 2005. 'Enkele weken daarna belde een Arubaanse politieman me dat ze hem opgepakt hadden, maar dat hij weer vrij was gelaten en dat hij naar Colombia was gevlucht', vertelt Allan.

Het Openbaar Ministerie op Aruba bevestigt het verhaal. De man werd aanvankelijk aangehouden voor een ongeldige verblijfsvergunning. Hij werd niet herkend door de Arubaanse autoriteiten. Peter Blanken, officier van justitie op Aruba, laat in het programma weten alsnog de mogelijkheid van een internationaal opsporingsbevel te willen bekijken.

Politiedossier
Het programma wist de hand te leggen op het politiedossier en dook nog eens in de zaak. Aan het programma werkten misdaadjournalist Wim van de Pol en journalist Vincent Verweij mee. De laatste stelde eerder dat de mediahype rond Van der Sloot het zicht op de ware gebeurtenissen in de fatale nacht heeft versluierd. Het politieonderzoek zou daardoor niet goed uitgevoerd zijn.

Justitie staarde zich blind op Van der Sloot, andere verdachten werden nauwelijks onderzocht. Dit voorjaar was bij VPRO's Medialogica al hundocumentaire te zien over de zin en de onzin die de media over de zaak naar buiten brachten. In november verschijnt hun boek 'Dossier Holloway'.





Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten