dinsdag 15 oktober 2013

'Stop ontwikkeling zelfdenkende wapenrobots'

© afp.


270 computerexperts en aanverwante deskundigen hebben hun handtekening gezet onder een oproep voor een verbod op het ontwikkelen van zelfdenkende wapensystemen oftwel moordrobots. Volgens de ongeruste deskundigen zijn de risico's niet te overzien.

Het internationale comité voor controle op robotwapens ICRAC is initiatiefnemer van de oproep en maakte de lijst met ondertekenaars uit 37 landen dinsdag bekend. Daarop staan ook enkele Nederlanders.

'Beslissingen over het toepassen van geweld moeten niet aan machines worden overgelaten', vinden de ondertekenaars. De technici zijn niet de enige die zich ongerust maken. In april begon Human Rights Watch (HRW) al een campagne tegen de apparaten.

'Regeringen moeten naar de waarschuwing van de deskundigen luisteren en met ons samenwerken om dit probleem gezamenlijk te tackelen voordat het te laat is', zei Noel Sharkey, hoofd van het ICRAC. De experts zijn bang dat de moordrobots net zo snel populair zullen worden als de drones, de onbemande vliegtuigjes waarmee doelen kunnen worden bestookt. Volgens het ICRAC hebben al zo'n 70 landen dergelijke op grote afstand bestuurbaar wapentuig.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten