vrijdag 18 oktober 2013

Eigenaar website riskeert celstraf voor plaatsen moordvideo

De Canadese eigenaar van de website BestGore.com riskeert een gevangenisstraf omdat hij een video van een echte, gruwelijke moord online plaatste. Dat meldt de techsite The Verge. De video verscheen in mei op de website onder de titel '1 Lunatic 1 Icepick'.

BestGore.com toont expliciete video's van executies, martelingen en verminkingen. Veel van het beeldmateriaal is echt. Toen '1 Lunatic 1 Icepick' op de site verscheen, steeg het bezoekersaantal van drie miljoen per maand naar een half miljoen per dag.

De video toont in tien minuten de gruwelijke moord op de Chinese student Lin Jun (33). De dader was een psychopaat die de video online verspreidde en daarna de lichaamsdelen van het slachtoffer naar verscheidene politieke partijen verstuurde.

Canadese wet
De rechtszaak tegen de moordenaar, Luka Magnotta, start in november. Intussen beslisten de autoriteiten in Canada ook de eigenaar van de website, de 38-jarige Mark Marek, voor de rechter te dagen. Marek wordt aangeklaagd voor het verzieken van de moraal. Volgens een Canadese wet uit 1949 staan hier celstraffen van twee jaar of langer op.


Mark Marek betwist de aanklacht. 'Dit is een zeer zeldzame aanklacht', zegt zijn advocate Laurie Wood. 'Een veroordeling kan verstrekkende gevolgen hebben voor de vrije meningsuiting. Bovendien heeft het geen zin: de video is al verspreid; het is te laat.'

Publiek belang
Volgens David Fewer van de Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic van de universiteit van Ottawa zou een veroordeling geen gevaarlijk precedent betekenen. 'De wet is goed gedefinieerd', zegt hij. 'Dit zal dus geen gevolgen hebben. Marek zal het overigens moeilijk krijgen tijdens zijn verdediging. Dit overschrijdt de grenzen van het fatsoen en niemand heeft er belang bij de video te zien.'

Eerder dit jaar beweerde Marek dat hij de beelden wél in het publieke belang op zijn website geplaatst had. 'Het waren leden van de Best Gore Community die Luka Magnotta identificeerden als de man in de video en dat rapporteerden aan de politie', zei hij. 'Daarmee is het publieke belang bewezen.' Volgens hem biedt zijn website een blik op de realiteit en is hij het slachtoffer van mensen uit politieke kringen die daar niet mee om kunnen.

Een datum voor het proces is nog niet bekend.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten