woensdag 16 oktober 2013

'Eerste fossiel van met bloed volgepropte mug ontdekt'

Het muggenfossiel kwam uit de collectie van een Amerikaanse insectenkenner. © ap.


Amerikaanse insectologen hebben de ontdekking aangekondigd van een fossiel van een mug die nog bloed in de buik heeft. Het gaat om de restanten van de laatste maaltijd die het diertje 46 miljoen jaar geleden verorberde.

'Het gaat om het eerste fossiel van een mug die volgepropt is met bloed dat ooit is ontdekt', verklaarde Dale Greenwalt, een gepensioneerd biochemicus, die aan de slag is in het Museum voor Natuurgeschiedenis in Washington. Hij is ook de hoofdauteur van de studie die verscheen in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Het oudste gevonden fossiel van een mug is al 95 miljoen jaar oud, maar dat bevatte geen bloed. In die periode liepen er nog dinosaurussen op de aarde. Zij verdwenen 65 miljoen jaar geleden uit beeld. Hoewel 14.000 soorten insecten zich met bloed voeden, zoals teken, vlooien en muggen, zijn er bijna geen fossielen ontdekt die getuigen van die voedingswijze door de evolutie heen. Slechts vier fossielen van parasieten van de slaapziekte of malaria zijn gevonden die aangeven dat die insecten op een dieet van bloed stonden.

Het fossiel van de mug dat bloed bevat, werd ontdekt in de 25 jaar oude collectie van een Amerikaanse insectenkenner die aan het museum in Washington was geschonken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten