maandag 20 oktober 2014

'Beide partijen verrichten executies in Oekraïne'


Een brandend huis in Donetsk na de inslag van een granaat. © afp.


Zowel pro-Russische separatisten als troepen die loyaal zijn aan de Oekraïense regering maken zich in het oosten van Oekraïne schuldig aan standrechtelijke executies en andere wreedheden. Dat stelt Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport.

De mensenrechtenorganisatie heeft echter geen bewijzen gevonden dat Oekraïense militairen of pro-Oekraïense gewapende groepen massamoorden hebben gepleegd, zoals Russische media en Russische regeringsmedewerkers hebben beweerd. Volgens John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië van Amnesty, is een aantal berichten van Russische media 'sterk overdreven'.

Op 23 september meldden Russische media de vondst van twee massagraven in de regio Donetsk. Ze beschreven de vondst van vrouwelijke lichamen die tekenen van marteling vertoonden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei later dat in het gebied ruim vierhonderd lichamen zijn gevonden. Hij riep op tot een internationaal onderzoek naar de wreedheden die zouden zijn begaan. Amnesty International heeft het gebied op 26 september bezocht. De delegatie vond sterke bewijzen dat vier inwoners waren gedood door het Oekraïense leger of door een gewapende groep die de regering in Kiev steunt.




Bron
Lees ook: 'Lichamen 286 vrouwen in Oekraïne gevonden'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten