maandag 20 oktober 2014

Rusland voert nieuwe importbeperkingen tegen EU door

Een fruitkraam vlakbij Warschau in Polen. Europese groente en fruit zijn al deze zomer in de ban gedaan door de Russische regering. © epa.


De Russische regering gaat de import van dierlijk vet en andere dierlijke restproducten uit de Europese Unie stopzetten. Dat hebben Russische autoriteiten vandaag bekendgemaakt.

De nieuwe importbeperkingen gaan morgen in. Volgens de Russische autoriteiten zijn de beperkingen van tijdelijke aard, en zijn ze nodig omdat gevaarlijke stoffen in dierlijke producten uit de EU zijn aangetroffen.

De maatregelen volgen op eerdere sancties waarbij Rusland het merendeel van de voedingsmiddelen uit de Europese Unie en de Verenigde Staten in de ban heeft gedaan. De Russische maatregelen zijn een reactie op de handelssancties die westerse landen hebben getroffen wegens de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne.

De beslissing van Rusland raakt ook de Nederlandse vleessector. De nieuwe opschorting betreft producten die onder meer door Nederlandse bedrijven werden uitgevoerd, aldus branchevereniging COV. De organisatie is teleurgesteld dat Rusland nu ook de handel stopzet van de weinige dierlijke producten die nog wel geëxporteerd mochten worden.

De Nederlandse vleessector leed al vele miljoenen euro's schade door de Russische boycotmaatregelen. Die schadepost wordt nu alleen maar groter, stelt een zegsman van COV. Hij durft nog geen inschatting te geven van het precieze effect van het uitgebreide importverbod.




Bron
Lees ook: NAVO: Rusland heeft nog altijd troepen in Oekraïne
Lees ook: Russen betrappen Nederland op omzeilen vleesboycot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten