zondag 19 oktober 2014

Zweedse media: leger zoekt naar Russische onderzeeër

Zweedse militairen patrouilleren extra voor de kust van Stockholm © belga.


Voor de kust van Stockholm is mogelijk een Russische duikboot in nood geraakt. Het Zweedse leger zoekt al sinds vrijdag in het gebied met helikopters en oorlogsschepen naar 'buitenlandse onderwateractiviteit'. Dat heeft het leger gisteren bekendgemaakt. Aan de operatie nemen meer dan 200 militairen deel.

De krant Svenska Dagbladet berichtte eerder dat het Zweedse leger een noodoproep in het Russisch had opgevangen, die gericht was aan een basis in Kaliningrad. Dat er naar een mogelijk in nood geraakte Russische duikboot wordt gezocht, wil het leger echter niet bevestigen noch ontkennen.

De operatie herinnert aan de spanningen uit de laatste jaren van de Koude Oorlog, toen de Zweedse marine regelmatig jacht maakte op verdachte duikboten in territoriale wateren. In oktober 1981 strandde een Russische onderzeeër in de buurt van Karlskrona, niet ver van een belangrijke marinebasis, wat voor een diplomatiek incident zorgde.

Vorige maand meldde Zweden nog dat twee Russische straaljagers het Zweedse luchtruim waren binnengedrongen. De Zweedse autoriteiten tekenden daarop officieel protest aan bij de Russische ambassadeur in Stockholm.




Bron
Lees ook: Zweden zoekt toch niet naar Nederlandse onderzeeër
Lees ook: Zweedse marine woedend om vreemde duikboot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten