vrijdag 24 oktober 2014

Britse krijgt half miljoen voor zwanger raken door infiltrant

Een voormalige Britse dierenrechtenactiviste krijgt een schadevergoeding van ruim 500.000 euro omdat ze een kind kreeg van een man van wie ze niet wist dat hij een undercoveragent was. De politieman infiltreerde medio jaren tachtig in het Londense activistenwereldje maar keerde na zijn missie terug naar zijn echte leven, zijn vriendin gebroken achterlatend met hun zoontje.

De Britse, die anoniem wil blijven, krijgt de schadevergoeding na een jarenlange juridische strijd. De Londense politie verklaarde zich nu bereid om de vrouw 425.000 pond te betalen, zo'n 539.000 euro. Het is voor het eerst dat de Metropolitan police een schikking treft in zo'n zaak waarvan er nog ruim 10 zijn, meldtThe Guardian.

Krant
De vrouw, bekend als 'Jacqui', ontdekte in 2012 via een artikel van Greenpeace-actvisten in een Britse krant de ware identiteit van de man van wie ze 24 jaar eerder zwanger was geraakt. De ontdekking veroorzaakte zo'n geestelijke schok dat ze overwoog zelfmoord te plegen en psychiatrische hulp moest zoeken, weet de BBC.

Jacqui ontmoette Bob 'Robinson' in 1984. De toen 22-jarige dierenrechtenactiviste werd meteen verliefd op de 'charmante en charismatische' man die zich voordeed als medestrijder. Ze raakte zwanger en beviel in 1985 van hun zoon.

'Goed gedaan Jac,' schreef vader Bob haar na de bevalling. Hij toonde zich volgens haar een goede en zorgzame vader maar verdween in 1987 spoorloos, haar gebroken achterlatend.

In werkelijkheid was undercoveragent Bob Lambert teruggekeerd naar zijn echte vrouw en hun kinderen omdat zijn vijfjarige infiltratiemissie erop zat. Naast een kind, leverde de klus hem ook nog een promotie op.

Excuses
In een interview op de Britse nieuwszender Channel4, in juli vorig jaar, bood Lambert zijn excuses aan. 'Ik heb oprechte spijt van mijn handelen en verontschuldig mij tegenover de vrouwen die betrokken zijn in deze zaak.'

De voormalige undercoveragent is naar eigen zeggen altijd een trouwe echtgenoot geweest op die ene keer na. Hij ontkent dat het zijn taktiek was om vrouwen voor zich te winnen door gesprekken te voeren over liefde, emotionele onvolwassenheid en zwakte. 'Mogelijk ging ik teveel op in mijn alter ego Bob Robinson.'

De Londense politie bood Jacqui inmiddels haar 'diepste verontschuldigingen' aan voor 'het leed veroorzaakt door deze relatie'. Volgens Scotland Yard, de leiding van de Londense politie, stond in de instructies aan undercoveragenten niets over eventuele seksuele relaties. Het bewuste infiltratieteam werd volgens haar in 1968 opgericht en in 2008 ontbonden.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten