zaterdag 25 oktober 2014

Nederlandse Koerd: Koerden in Irak executeren IS-strijders

Koerden die in Irak. © Nieuwsuur.


Koerden die in Irak strijden tegen IS, maken geen gevangenen. Dat zei de Nederlandse Koerd Cerdar Dosky tegen een verslaggever van Nieuwsuur. De strijder zou hebben gedacht dat de camera uitstond. Later verklaarde de man dat de opmerkingen 'als grap' waren bedoeld, berichtte het actualiteitenprogramma.

De kogel kost iets van 50 cent. Een tweede kogel, dan ben je ervan afNederlandse Koerd Cerdar Dosky

'We willen gewoon geen gevangenen', verklaarde de Nederlander in een reportage. 'Niet in mijn forces. Nergens eigenlijk', zegt de man, die leiding zou geven aan een vrijwilligersleger. 'Daar zal ik maar eerlijk in zijn. Gewoon nergens', klinkt het. 'De kogel kost iets van 50 cent. Een tweede kogel, dan ben je ervan af.'

Nieuwsuur bezocht ook het Arabische stadje Barzan. Koerdische strijders hebben de huizen van duizenden inwoners met de grond gelijk gemaakt. De Koerden wilden wraak nemen omdat de bewoners van het dorp op hun beurt Koerdische strijders op gruwelijke wijze hadden vermoord.

Onderzoek
De mogelijke oorlogsmisdaden door Koerdische strijders in Irak moeten worden onderzocht door een onafhankelijke instantie. SP-Kamerlid Harry van Bommel pleitte daar vandaag voor, naar aanleiding van de uitzending

Van Bommel dringt bij minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan op onderzoek. Volgens hem zijn de uitspraken van Dosky en de beelden van Nieuwsuur 'dusdanig ernstig dat ze onmiddellijk moeten worden geverifieerd'.

Dosky was voor zijn vertrek uit Nederland in 2005 actief binnen de SP.




Bron
Lees ook: Koerden doden drie Turkse militairen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten