dinsdag 18 maart 2014

Poetin tekent voor annexatie van Krim

Poetin. © ap.



Rusland heeft de Krim definitief geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar vanmiddag een verdrag voor getekend in het Kremlin. Na de ondertekening zongen zij samen het Russische volkslied.

Volgens parlementsfunctionarissen moet de wet nog wel door het parlement geloosd worden. Dat zal vandaag nog gebeuren.

Poetin zei in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is. 'In de harten en hoofden van mensen is de Krim altijd een onlosmakelijk deel van Rusland geweest. Deze houding, gebaseerd op waarheid en recht, is van generatie tot generatie overgedragen.'

De president zei verder dat Rusland de pogingen van het westen om Rusland 'bang te maken met sancties' ziet als agressie, en dat er repercussies zullen volgen.

'Historische ongelijkheid'
In de drie kwartier durende toespraak voor het parlement (die 30 keer werd onderbroken door luid applaus) vroeg Poetin zich af waarom Chroesjtsjov in 1954 de Krim aan Oekraïne gaf. 'Laat de historici dat maar uitzoeken. Wij weten nu beter', aldus Poetin. Hij sprak van 'historische ongelijkheid' - Rusland heeft met pijn in het hart de Krim als Oekraïne erkend.

De president had geen goed woord over voor de huidige machthebbers in Kiev. 'Er zijn nu antisemieten, nationalisten en Russofoben aan de macht. Ze zijn in het zadel geholpen door het Westen.' Volgens Poetin is de huidige regering in Kiev niet legitiem. 'Er valt met niemand te praten.'

'Het recht van de sterkste'
De Westerse partners hebben met de Oekraïne-crisis 'een lijn overschreden', vindt Poetin. 'Ze hebben onprofessioneel en onverantwoord gehandeld.' Hij is verder van mening dat het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten niet bepaald wordt door het internationale recht, maar 'door het recht van de sterkste'.



Het is de Krim die om hulp heeft gevraagd, beweert Poetin. Dat Rusland aan hun wens heeft voldaan, is niet meer dan logisch. 'Anders waren we verraders geweest.' De Krim mag zich van Oekraïne afscheiden, 'zoals Oekraïne zich van de Sovjet-Unie heeft afgesplitst', voegde hij daar nog aan toe.

Poetin bedankte China voor zijn steun inzake Oekraïne.

Ook zei de Russische president dat er vanaf nu toe drie officiële talen op de Krim zullen zijn: Russisch, Oekraïens en Krim-Tataars.

Oekraïense grivna
Vanaf april kunnen inwoners van de Krim niet meer met de Oekraïense grivna betalen. Aangezien het schiereiland zich aansluit bij Rusland, wil het zo snel mogelijk overstappen op de Russische roebel.

Die is vanaf volgende week al een wettig betaalmiddel, maar eerst was het de bedoeling dat ook de grivna nog een half jaar gebruikt kon worden. Daar zien de autoriteiten op de Krim nu vanaf. 'Helaas moet ik zeggen dat parallel gebruik van de roebel en de grivna niet gaat werken. We schakelen om naar de roebel', liet de vicepremier van de Krim, Roestam Temirgalijev, aan het Russische staatspersbureau RIA weten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten