zaterdag 22 maart 2014

'Veel Oekraïense militairen overgelopen naar de Russen'

Een Oekraïens marineschip in de haven van Sevastopol © afp.


Een behoorlijk deel van de Oekraïense militairen op de Krim heeft zich aangesloten bij het Russische leger. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie vandaag. Ze hebben het over 147 militaire eenheden die zich zouden hebben aangesloten bij het Russische leger.

Van de 18.000 Oekraïense militairen op het schiereiland, zijn er tot nog toe minder dan 2000 naar het Oekraïense vasteland gegaan. Ook is er op 54 van de 57 Oekraïense militaire vaartuigen de Russische marinevlag geheven, waaronder acht oorlogsschepen en een onderzeeër, aldus het ministerie.

'Krimleger'
Militairen zouden zich ook aansluiten bij het 'Krimleger' van Rusland, omdat de Oekraïense strijdkrachten hen geen baan aan konden bieden. De interim-regering maakte bekend dat er 25.000 plaatsen vrij zijn voor reservisten, schreef de Washington Post. Uit de Krim komen ook berichten van militairen die gefrustreerd zijn, omdat er vanuit Kiev niet of nauwelijks gecommuniceerd wordt.

Veilige aftocht
Rusland heeft Oekraïense militairen op de Krim vandaag beloofd dat ze veilig het schiereiland kunnen verlaten. De Russische president Vladimir Poetin dinsdag het decreet waarmee de Krim onderdeel werd van Rusland.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon was vandaag in de Oekraïense hoofdstad om solidariteit te betuigen aan de interim-regering van premier Arseni Jatsenjoek. 'Het Oekraïense volk maakt momenteel een trauma mee, dat geen enkel land zou moeten doormaken', aldus Ban.




Bron
Lees ook: Moskou garandeert Oekraïense militairen veilige aftocht van Krim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten