vrijdag 21 maart 2014

Schoonzoon getuigt over grotgesprek met Bin Laden


Terroristische leider was op avond 9/11 ’behoorlijk bezorgd’

Screenshot van Sulaiman Abu Ghaith. © ap.



Een paar uur na de aanslagen op het World Trade Center in New York zat Sulaiman Abu Ghaith met Osama bin Laden in een grot in Afghanistan. De 48-jarige Koeweiti getuigde gisteren in een rechtszaal in Manhattan over deze ontmoeting met de terroristenleider.


De getuigenis van Sulaiman Abu Ghaith kwam volgens persbureau AP als een verrassing. De man, die getrouwd is met een van Osama's dochters, staat terecht voor zijn rol in de terroristische organisatie, maar het was niet bekend dat hij zelf in het getuigenbankje zou plaatsnemen.

Te pessimistisch
'Heb je gehoord wat er is gebeurd?' vroeg Bin Laden in zijn geheime grot aan mij', herinnert Abu Ghaith zich. 'Wij hebben dit gedaan.'

Volgens Abu Ghaith leek Bin Laden op de avond van 11 september 2001 behoorlijk bezorgd. 'Hij wilde van mij weten hoe Amerika zou reageren.' Abu Ghaith, die later Osama's schoonzoon zou worden, voorspelde dat de Verenigde Staten niet zouden rusten tot ze twee dingen hadden bereikt. 'Jou vermoorden en de Taliban omverwerpen.' Bin Laden antwoordde: 'Je bent te pessimistisch'.

Woordvoerder Al-Qaeda
Abu Ghaith was voor de ontmoeting al enkele maanden betrokken bij Al-Qaeda. Hij gaf islamcolleges in trainingskampen van de organisatie. Op de ochtend na 9/11 vroeg Bin Laden de man om woordvoerder van zijn organisatie te worden. 'Jij moet de wereld onze boodschap vertellen.'


De getuigenis van Sulaiman Abu Ghaith wordt gezien als een laatste poging van zijn verdediging om de zaak te doen kantelen. Tot nu toe ligt er alleen een berg bewijs tegen de verdachte, waaronder een video met een vermeende bekentenis en een waarin de man Amerikanen waarschuwt dat 'de storm van vliegtuigen niet zal afnemen'.

Volgens de verdediging van Abu Ghaith is de verdachte slechts een islamgeleerde en gaf hij alleen colleges bij Al-Qaeda. Hij zou nooit aanslagen hebben voorbereid.

Abu Ghaith werd vorig jaar gearresteerd in Jordanië en op 7 maart 2013 uitgeleverd aan de VS. Als hij wordt veroordeeld voor voor samenzweren met Al-Qaedaleden om Amerikanen om te brengen kan hij levenslang krijgen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten