dinsdag 18 maart 2014

Greenpeace breekt in bij Franse kerncentrale

De activisten hingen een spandoek aan de centrale in Fessenheim met de tekst 'Stop risking Europe'. © ap.



Greenpeace-activisten zijn vandaag het terrein binnengedrongen van de kerncentrale in Fessenheim in het noordoosten van Frankrijk. De politie liet weten dat 56 actievoerders zijn aangehouden. Drie van hen zijn tijdens de actie lichtgewond geraakt.

EDF, het Franse elektriciteitsbedrijf dat de centrale exploiteert, liet weten dat de veiligheid niet in het geding is geweest. 'De centrale functioneert normaal', zei een woordvoerder van EDF. De activisten zijn niet in de gebouwen geweest. Ze hadden een spandoek opgehangen met daarop de tekst 'stop Europa in gevaar te brengen'. Het ministerie van Milieu liet weten dat het naar aanleiding van de actie de Franse kerncentrales beter gaat bewaken.

President François Hollande heeft al toegezegd Fessenheim in 2016 te sluiten. Wat Greenpeace betreft gebeurt dat direct en volgen daarna andere kerncentrales in Europa. Fessenheim is de oudste kerncentrale van Frankrijk. Hij is in gebruik sinds 1977. In Frankrijk wordt ruim 75 procent van de elektriciteit met kernenergie opgewekt. Hollande wil dat nucleaire aandeel in de periode tot 2025 verminderen tot 50 procent.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten