dinsdag 18 maart 2014

Gebruik wapens Oekraïense militairen Krim toegestaan


Oekraïense onderofficier gedood

Russische soldaten arresteren Oekraïense officiers tijdens een operatie in Simferopol vandaag. © afp.



Een Oekraïense onderofficier is gedood, een ander persoon is gewond geraakt tijdens een schietpartij op een militaire basis in een buitenwijk van Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zitten Russische troepen achter de daad. Hij spreekt van een 'oorlogsmisdaad'. De president van het land kondigde later aan dat het gebruik van wapens door Oekraïense militairen op de Krim is toegestaan om hun levens te verdedigen.

'Vandaag begonnen Russische soldaten te schieten op een Oekraïense soldaat. Dit is een oorlogsmisdaad zonder vervaldatum', zei Jatsenjoek tijdens een bijeenkomst op zijn ministerie van Defensie. 'Het conflict verandert van een politiek in een militair conflict', voegde hij daar nog aan toe.

Jatsenjoek heeft de Oekraïense minister van Defensie opgeroepen om een bijeenkomst te organiseren met zijn collega's uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Die landen hebben in 1994 een verdrag getekend om de veiligheid van de Oekraïense grenzen internationaal te garanderen.

Alle troepen gearresteerd
De gedode Oekraïense soldaat is een onderofficier die gestationeerd was in een park binnen de basis, zegt Vladislav Seleznjov, de Oekraïense militaire woordvoerder op de Krim, tegen het Russische nieuwsmedium Pravda.



De woordvoerder meldde ook dat alle Oekraïense troepen op de basis in Simferopol zijn gearresteerd. 'Hun id-kaarten en geld zijn ingenomen. Ze zijn naar buiten gestuurd, in een rij gezet en hun wapens zijn in beslag genomen.'

Naast een dode is er ook een gewonde gevallen op de militaire basis. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Veel onduidelijkheid
Woordvoerder Seleznjov zei eerder vandaag dat er geen direct bewijs is dat Russische soldaten achter de schietpartij zitten.

Volgens persbureau Interfax hebben Russische troepen de Oekraïense basis bestormd. Er werd een vrachtwagen ingezet die voorzien was van een Russische vlag. Meer dan dertig Oekraïners zouden zich op de tweede verdieping hebben gebarricadeerd. Er zijn ook berichten dat een sluipschutter vanaf een dak nabij de basis op de militairen heeft geschoten.

De meeste Oekraïense militaire bases op de Krim vallen sinds enkele weken onder de controle van Russische troepen.

Krim definitief geannexeerd
Rusland heeft de Krim vandaag definitief geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar vanmiddag een verdrag voor getekend in het Kremlin. Na de ondertekening zongen zij samen het Russische volkslied.

De wet moet officieel nog goedgekeurd worden door het parlement. Dat gaat de komende dagen gebeuren.




Bron
Lees ook: Oekraïne wil troepen terugtrekken van Krim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten